Etta LKV - Haaveista totta

Blogi

11.3.2022

Raision kaupunki asuinpaikkana

Jatkamme blogissamme juttusarjaa, jossa vierailemme erilaisilla asuinalueille Turussa ja lähiseudulla. Toivomme tämän juttusarjan antavan apua niille, jotka miettivät sopivaa sijaintia uudelle kodilleen. Monta kertaa aluetta vaihtaessa tulee pohtineeksi muun muassa sellaisia asioita, kuten koulujen läheisyyttä, palvelutarjontaa, keskineliöhintaa ja mikä tärkeintä: tunnelmaa. Tänään vuorossa Raisio, joka sijoittuu Turun ja Naantalin välimaastoon.

Raision keskusta on vilkas asuinalue, jossa on monipuolinen palvelutarjonta.
Pernon telakka sijaitsee Turun ja Raision rajalla. Raisionlahden rannalla sijaitseva risteilyalusten rakentamiseen erikoistunut telakka työllistää paljon myös Raisiossa asuvia.
Raision venesatama on viihtyisä kesäajan virkistysalue. Satama on hyvän palvelutason kokonaisuus, jossa on lähes 800 peräpaalukiinnityksellä olevaa laituripaikkaa kulkuporttien takana. Ulkona on myös 400 talvisäilytyspaikkaa.

Millainen Rasio on asuinalueena?

Raisio on noin 25 000 asukkaan kaupunki Varsinais-Suomessa, noin 8 kilometriä Turusta lounaaseen. Kaupungin suosio on ollut hurjassa nousussa viime vuosien aikana ja se onkin yksi voimakkaimmin kasvaneista paikkakunnista myös valtakunnallisella tasolla. Kaupunginosia täältä löytyy yhteensä 14. Yhä useampi haluaa asua pienemmällä paikkakunnalla, mutta kuitenkin lähellä suuren kaupungin palveluja.

Koulutus ja harrastusmahdollisuudet

Runsaat urheilu- ja harrastusmahdollisuukset houkuttelevat uusia asukkaita ja täältä löytyykin loistavat puitteet monenlaiseen
harrastustoimintaan. Raisiossa on kuusi peruskoulun ala-astetta, yläaste, lukio ja kauppa-, ammatti- ja työväenopisto. Muutaman kilometrin päässä, Turussa, on tarjolla runsaasti monien eri alojen koulutusta ammattioppilaitoksista yliopistoihin.

Raision on noin 24.000 asukkaan kaupunki Turun naapurissa.
Kauppakeskus Mylly on Varsinais-Suomen suurin kauppakeskus.

Palvelutarjonta

Varsinais-Suomen suurin kauppakeskus Mylly, sekä Ikean ympärille voimakkaasti kasvanut kauppakeskittymä Kuninkojalla on yksi merkittävimmistä palvelualueista Raisiossa. Liikenneyhteydet ovat hyvät niin Turkuun kuin muuallekin, sillä Raision halki kulkee valtakunnalisesti merkittävä Turun kehätie eli E18. Hyvät liikenneyhteydet onkin edistänyt Raision voimakasta kasvua. Hyvä listaus Raision kattavista palveluista löytyy kaupungin omilta kotisivuilta.

Raisio lukuina

Yli 24.000 asukkaan kaupungissa talouksien keskikoko on 2,2 ja asukkaiden keski-ikä 41 vuotta. Vuonna 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan Raisiossa asuu Suomen kahdeksanneksi tyytyväisimmät asukkaat.

Raision myytävistä asunnoista suurin osa on kerrostaloasuntoja sekä omakotitaloja. Myös rivitaloasuntoja on Raisiossa tarjolla jonkin verran. Omakotitalojen keskimääräinen markkinointiaika on tällä hetkellä vain 12 päivää ja rivitaloasunnot löytävät uudet omistajat keskimäärin 7 päivän aikana. Kaikkien kohteiden keskimääräinen myyntiaika on 20 päivää. Lyhyt myyntiaika kertookin Raision tämänhetkisestä suosiosta. Koteja on tarjolla niin kaupunkimaisesta ympäristöstä keskusta-alueelta kuin haja-asutusalueelta luonnon helmastakin. Suurin osa Raision asukkaista asuu omistusasunnoissa.

Keskineliöhinta

  • Omakotitalot: 2.059€ /m2
  • Rivitalot 2.503€ / m2
  • Kerrostaloasunnot: 2.091€ /m2
  • Kaikki asunnot: 2.165€ /m2

3 x kaupunginosa Raisiossa

Ihala

Raision suurin kaupunginosa on Ihala, josta on vain muutama kilometri keskustaan. Ihalassa sijaitsee suosittu pallokenttä, missä monet jalkapallojoukkueet harjoittelevat. Ihalan asuntojen arvostus on korkea, johtuen varmasti sijainnista sekä luonnonläheisyydestä. Täältä moni havittelee viihtyisää omakotitaloa, sillä niitä Ihalassa on runsaasti.

Kerttula

Kerttula sijaitsee Valtatie 8:n ja Kustavintien risteyksen tuntumassa. Asuntokanta on pääasiassa kerros-, rivi- ja omakotitaloja. Myös Raision terveysasema sijaitsee täällä. Kerttulasta löytyy mm. oma koulu, monipuolinen urheilukeskus, jää- ja tennishalli, joten monenlaiset
harrastusmahdollisuudet ovat täällä asuvien ilona vuoden jokaisena päivänä.

Keskusta

Raision keskusta on vilkas asuinalue, josta löytyy kattava palvelutarjonta. Vaisaari ja Varppeenseutu sijoittuvat molemmat aivan keskustan tutumaan. Monipuolisten palveluiden lisäksi luontopolut ja hyvät liikenneyhteydet ovat keskusta-alueen parhaita puolia. Myös opiskelumahdollisuudet ovat täällä hyvät, sillä peruskoulujen lisäksi alueelta löytyy myös lukio, sekä ammatillista koulutusta tarjoavia Rasekon yksikköjä.

Jos etsit Raisiossa sijaitsevalle kodillesi ammattitaitoista ja alueen hyvin tuntevaa kiinteistönvälittäjää, suosittelemme lämpimästi ottamaan yhteyttä tiimiimme vaikka saman tien. Voit ottaa yhteyttä myös siinä tapauksessa, kun etsit kotia ostettavaksi Raisiosta tai haluat tietää asuinalueen markkinatilanteesta tarkemmin.

Lue aiemmat juttusarjan artikkelit Kaarinasta, Kupittaasta, Naantalista, Hirvensalosta, Uittamosta, Port Arthurista ja Martista.

Lähteet: Tilastokeskus, raisio.fi ja etuovi.com. Kaikki kuvat: Photoworks / Aki Aro