Etta LKV - Haaveista totta

Blogi

25.2.2021

Millainen Uittamon kaupunginosa on asuinalueena?

Jatkamme blogissamme juttusarjaa, jossa vierailemme erilaisilla asuinalueille Turussa ja lähiseudulla. Tänään vuorossa merellinen Uittamo. Toivottavasti tästä jutusta olisi mahdollisimman paljon apua erityisesti niille, jotka pohtivat sopivaa sijaintia uudelle kodilleen. Monta kertaa aluetta vaihtaessa tulee pohtineeksi muun muassa sellaisia asioita, kuten koulujen läheisyyttä, palvelutarjontaa, keskineliöhintaa ja mikä tärkeintä: tunnelmaa. Juttua varten haastattelimme välittäjäämme Annikaa, joka asuu itse Uittamolla ja tuntee asuinalueen kuin omat taskunsa.

Uittamo on saanut nimensä siellä sijainneen uimalaitoksen mukaan. Uimalaitos lakkautettiin 1960-luvun puolivälissä, mutta Uimalaitoksen yhteydessä kallion harjalla sijaitseva tanssilava Uittamon Paviljonki jatkaa edelleen toimintaansa. Kuulaina kesäiltoina voi edelleen satunnaisesti kuulla hiljaista tanssimusiikkia. Jatkosodan aikana Uittamolla toimi ilmatorjuntapatteristo, jonka jäännökset, ”bunkkerit”, ovat yhä nähtävissä. Historia ja nykypäivä todella kohtaavat Uittamolla!

Talouden keskikoko ja väestö

Uittamon talouksien keskikoko on 1,8 henkilöä ja asukkaita on noin 4.000. Asuntojen keskikoko on 75,8 m². Täällä on runsaasti kerrostalo- sekä rivitaloasuntoja, mutta myös viehättäviä omakotitaloja suojaisine puutarhoineen.

Lapsiperheiden osuus

Lapsiperheitä alueella on 17 % ja asukkaiden keski-ikä on 48 vuotta. Uittamo asuinympäristönä on erityisen turvallinen ja soveltuu kaikenikäisille vauvasta vaariin. Erinomainen sijainti takaa sekä ainutlaatuiset ulkoilumaastot merellisessä ympäristössä, että lyhyet yhteydet niin Turun keskustaan kuin Skanssin kauppakeskukseen ja sieltä Helsingin moottoritielle.

Monipuolinen rakennuskanta

Alueen pohjoisosissa, Puistomäen puoleisella reunalla on 1900-luvun alkuvuosikymmeninä rakennettuja vanhempia omakotitaloja. Vuosina 1968–1972 Puolimatka-yhtiöt rakensi Uittamolle kaikkiaan 870 uutta asuntoa tarjonneet kerrostaloalueet, joiden kutsumanimet ”Vanha-Uittamo”, ”City-Uittamo” ja ”Meri-Uittamo” ovat periytyneet tähän päivään. Pitkäsalmen rannalla, entisen naulatehtaan tontilla on 1980-luvulla rakennettu Naularannan rivitaloalue. Uittamon kerrostaloja ovat Puolimatkan oman suunnittelutoimiston lisäksi suunnitelleet Heikki Sarainmaan ja Aarne Ehojoen arkkitehtuuritoimistot.

Alueen palvelutarjonta ja koulut

Uittamo sijaitsee noin neljä kilometriä etelään Turun keskustasta. Naapurikaupunginosia ovat pohjoisessa Pihlajaniemi ja Puistomäki sekä idässä ja etelässä Ispoinen. Lännessä alue rajoittuu mereen, Hirvensalon manner-Turusta erottavaan Pitkäsalmeen. ”City-Uittamolla” toimii ala-aste, päiväkoti sekä päivittäistavarakauppa, joka sijaitsee ”keskustan” pienessä liikekeskuksessa. Vuoteen 2012 asti siinä toimi myös 1970-luvulla avattu uimahalli, jonka tontille kaavaillaan tällä hetkellä kerrostaloja. Alueen ehdoton helmi on Uittamon uimaranta Naularannan eteläpuolella. Kesäisin suosittu ja vilkas uimaranta ei hiljene talvellakaan, sillä rannalla toimii aktiivisena Turun Avantouimarit ry., jonka ympärivuotinen sauna saa runsain joukoin avantouimareita liikkeelle aivan sydäntalvellakin.

Keskimääräinen myyntiaika ja neliöhinta

Keskimääräinen toteutunut neliöhinta postinumeroalueella 20880 on 2100 €/ m². Myytäväksi tulevat asunnot ovat julkisessa myynnissä keskimäärin noin 30 vuorokautta. Noin 79 % asukkaista on omistusasujia.

Suuri kiitos Annikalle vinkkien ja tietojen jakamisesta, toivottavasti näistä oli apua myös sinulle! Jos etsit Uittamolla sijaitsevalle kodillesi ammattitaitoista ja alueen parhaat puolet tuntevaa kiinteistönvälittäjää, suosittelemme lämpimästi ottamaan yhteyttä Annikaan jo vaikka saman tien. Hän on onnistunut löytämään useille kodeille uudet omistajat Uittamon ja Ispoisten alueella nopeasti. Voit myös ottaa yhteyttä häneen, kun etsit kotia ostettavaksi tältä alueelta tai haluat tietää asuinalueen markkinatilanteesta tarkemmin. 

Annika Mero, LKV, KiAT | annika.mero@ettalkv.fi, 0405885054.

Lue aiemmat juttusarjan artikkelit Port Arthurista ja Martista.

Lähteet: Tilastokeskus/Paavo-palvelu ja Etuovi.com. Kaikki kuvat: Photoworks / Aki Aro