Etta LKV - Haaveista totta

Blogi

5.11.2019

Millainen Port Arthur on asuinalueena?

Jatkamme blogissamme juttusarjaa, jossa vierailemme erilaisilla asuinalueille Turussa ja lähiseudulla. Toivottavasti tästä jutusta olisi mahdollisimman paljon apua erityisesti niille, jotka pohtivat sopivaa sijaintia uudelle kodilleen. Monta kertaa aluetta vaihtaessa tulee pohtineeksi muun muassa sellaisia asioita, kuten koulujen läheisyyttä, palvelutarjontaa, keskineliöhintaa ja mikä tärkeintä: tunnelmaa.

Toisena vuorossa on idyllinen Port Arthur, joka on tunnettu erityisesti kauniista mukulakivikaduista, viehättävistä vanhoista puutaloistaan. Aikanaan työläiskaupunginosaksi nimitetty Portsa on tänä päivänä arvostettu alue, jossa viihtyy niin lapset kuin aikuisetkin. Port Arthur on valittu vuonna 2001 vuoden kaupunginosaksi (Suomen Kotiseutuliitto). 

Portsan maamerkkinä toimii Mikaelin kirkon näyttävä torni.

Talouden keskikoko ja väestö

Port Arthur on osa Turun keskusta-aluetta ja siitä syystä kaikki jutussa olevat tilastotiedot perustuvat koko keskustan postinumeroalueelle 20100.

Talouden keskikoko Portsassa on vain 1,5 joka selittyy hyvin sillä, että keskustassa on runsaasti myös pieniä kerrostaloasuntoja. Portsassa ja koko keskusta-alueella viihtyy niin nuoret opiskelijat, työikäiset, lapsiperheet kuin eläkeläisetkin. Asukaskanta on varsin monipuolista ja ikäjakauma laaja.

Lapsiperheiden osuus 9%

Lapsiperheitä alueella on 9% ja asukkaiden keski-ikä on 42 vuotta. Tämä tilastotieto tosin kokoaa yhteen koko keskusta-alueen kotitaloudet ja omann kokemuksemme mukaan Port Arthurissa lapsiperheitä on jonkin verran tämän yli. Pieniä hellahuone -tyyppisiä asuntoja on laajennettu runsaasti vuosien varrella suuremmiksi ja se on mahdollistanut samalla perhekokojen kasvamisen tällä alueella. Erityisen paljon alue on saavuttanut suosiotaan viime vuosina nuorten lapsiperheiden keskuudessa ja sympaattinen puutalokoti keskustan tuntumassa onkin monen nuoren perheen unelma.

Port Arthur on valittu vuonna 2001 vuoden kaupunginosaksi (Suomen kotiseutuliitto).

88% keskustan asukkaista asuu kerrostaloasunnossa

20100 -postinumeroalueella 88% asunnoista on kerrostalokoteja ja loput pientaloasutusta. Alueella on monen ikäistä- näköistä ja -kokoista asuntoa. Täällä voit asua puutalokodin lisäksi 50-luvun kerrostalokodissa tai jopa ihan uudenkarheassa asunto-osakkeessa. Viime aikoina Kakolan kehittyvä asuinalue on tuonut tänne paljon lisää asuntoja ja asukkaita ja vanha asuinkäyttöön saneerattu vankilarakennus tarjoaakin nykyään kodin lukuisille turkulaisille.

Alueen palvelutarjonta ja koulut

Portsasta löytyy runsaasti lähipalveluita, kuten Mikaelin kirkko, päivittäistavarakauppa ja lounasravintola. Pieniä kivijalkakauppoja on tällä alueella edelleen ja esimerkiksi viikonloppukukat kipaiset kotiin omasta naapurustosta. Kosken Leipomo tarjoaa tuoreet leivät kotiinviemiseksi tai voit jäädä nauttimaan lämpimistä herkuista myös kahvilan puolelle. Portsa ry eli Port Arthurin asukasyhdistys on varsin virkeä ja aktiivinen. Yhdistys järjestää mm. vuosittaiset pihamarkkinat.

Muutaman kilometrin säteeltä löytyy useampiakin kouluja, kuten Mikaelin koulu, Puolalan koulu ja Topeliuksen koulu. Päivähoitopaikkoja alueella on myös runsaasti, kuten leikkipuistoja ja liikuntamahdollisuuksiakin. Eipä siis ihme, että alueen asukkaat kertovat viihtyvänsä täällä erinomaisesti.

Lähileipomosta noudat tuoreet leivät kotiin tai nautit lämpimistä herkuista paikan päällä.

Keskimääräinen myyntiaika ja neliöhinta

Keskimääräinen neliöhinta 20100 postinumeroalueella on Etuoven mukaan 4145e. Myytäväksi tulevat asunnot ovat julkisessa myynnissä keskimäärin vain 10 vuorokautta, joka sekin kertoo alueen houkuttelevuudesta.

Lähteet: Tilastokeskus/Paavo-palvelu ja Etuovi.com. Kaikki kuvat: Photoworks / Aki Aro