Etta LKV - Haaveista totta

Blogi

18.10.2021

Millainen Kupittaa on asuinalueena?

Jatkamme blogissamme juttusarjaa, jossa vierailemme erilaisilla asuinalueille Turussa ja lähiseudulla. Tällä kertaa vuorossa viime vuosien aikana valtavasti kehittynyt Kupittaan ja Itäisen keskustan alue. Toivottavasti tästä jutusta olisi mahdollisimman paljon apua erityisesti niille, jotka pohtivat sopivaa sijaintia uudelle kodilleen. Monta kertaa aluetta vaihtaessa tulee pohtineeksi muun muassa sellaisia asioita, kuten koulujen läheisyyttä, palvelutarjontaa, keskineliöhintaa ja mikä tärkeintä: tunnelmaa. Juttua varten haastattelimme Etta LKV yrittäjää Johanna Hansénia, joka on myynyt runsaasti kohteita Itäisen keskustan puolelta ja tuntee alueen kuin omat taskunsa.

Alueen palvelutarjonta

Kupittaa ja sen ympäristö on tällä hetkellä varmasti yksi Turun halutuimpia ja arvokkaimipia alueita. Täältä löytyy kattavasti monipuolisia palveluita, eikä keskustaan ole matkaa kuin reipas kilometri. Puistomainen miljöö ja luonnon läheisyys houkuttelee alueelle erilaisissa elämäntilanteissa olevia asukkaita. Merkittävimmistä palveluista voisi mainita mm. Kupittaan puiston, juna-aseman, yliopistollisen keskussairaalan, yliopistot ja Turku Science parkin. Läheltä löytyy myös hetki sitten valmistunut Orginal Sokos Hotel Kupittaa ja K-Citymarket, Johanna tietää kertoa.

Koulut ja päivähoitopaikat

Johanna on huomannut, että lapsiperheet arvostavat tänä päivänä erityisesti arjen sujuvuutta, joka tarkoittaa monille sitä, että koulu- sekä päivähoitopaikat ovat kävelymatkan etäisyydeltä kotiovelta. Kupittaalla tarjonta onkin tällä saralla varsin runsasta. Käsityöläiskadulta löytyy esimerkiksi Asemaseudun vuoropäiväkoti ja Tyksilän musiikkipainotteinen päiväkoti. Myös koulujen osalta valinnanvaraa on mukavasti, sillä kävelymatkan päässä keskustan ja Martin suuntaan on useampia perusopetusyksikköjä.

Myös nuoret opiskelijat viihtyvät hyvin Itäisen Turun puolella, sillä tänne sijoittuu niin yliopisto, kauppakorkeakoulu, Kerttulin lukio ja vastikään valmistunut AMK: n kampusaluekin, jotka ovat kaikki aivan naapurustossa.

Liikunta ja ulkoilu

Kupittaan puistoalue on urheilijan ja liikuntaharrastajan todellinen unelmakeidas. Alueelta löytyy palloilukentät, katukoriskenttä, rantalentopallokentät, ulkokuntoilulaitteet, skeittipaikka, bmx-rata, luistelumato, football- ja urheilluhalli, tenniskentät sekä keilahalli. Alueelta löytyy myös pyöräilyvelodromi, petankkikenttiä, Padelkenttä, Marliareena ja 20 suunnistuksen kiintorastia. Puistossa on tottakai myös erilaisia aktiviteetteja, kuten puistojoogaa ja muuta ohjattua toimintaa.

Kesäaikaan avoinna oleva Kupittaan maauimala ja sen viereen puistoalueelle sijoittuvat leikkipuistot kruunaavat kokonaisuuden. Tänne tullaan usein viettämään aikaa myös muualta Turusta ja sen ympäristökunnista, Johanna kertoo.

Talouden keskikoko ja väestö

Itäisen keskustan alueella (20500) talouksien keskikoko on 1,4 ja asukkaiden keski-ikä 37 vuotta. Lapsiperheiden osuus on 6% ja omistusasunnossa asuu 25% asukkaista. 93% asukkaista asuu kerrostaloasunnossa, joiden koko on keskimäärin 49,6m2.

Postinumeroalueella 20520, johon Kupittaa kuuluu, on asunnon keskimääräinen koko aavistuksen suurempi, samoin kuin lapsiperheiden ja omistusasujien määrä kaikkiin asukkaisiin suhteutettuna.

Asukkaiden verrattain alhaista keski-ikää ja vuokralla asuvien määrää nostaa ehdottomasti runsas nuorien opiskelijoiden määrä. Alue kiinnostaa erityisesti myös asuntosijoittajia, joita täältä löytyykin varsin paljon. Vuokrattavuus ja vuokratuoton määrä on alueella todella hyvällä tasolla, Johanna toteaa.

Keskimääräinen myyntiaika ja neliöhinta

Myytäväksi tulevat asunnot ovat Kupittaan ja Itäisen keskustan alueella julkisessa myynnissä usein vain hyvin lyhyen aikaa. Alueen toteutuneisiin kauppahintoihin perustuva keskimääräinen neliöhinta on kaikkien asuntojen osalta n. 4100€. Kaikentyyppiset asunnot tällä alueella kiinnostavat ja menevät myös hyvin kaupaksi.

Alueen monipuolisuus houkuttelee nuoria pariskuntia, varttuneempia, opiskelijoita ja sijoittajia. Johanna on huomannut, että perheasuntojen määrä on kuitenkin harmillisen vähäinen, sillä kysyntää on paljon enemmän kuin tarjontaa.

Itäisen keskustan vanhat talot kiinnostavat useita asunnon ostajia ja nimenomaan Kupittaan alueelle sijoittuvat hyvin hoidetut taloyhtiöt. Ehdottomia suosikkeja ovat puutalot, vanhat 1900-luvun kivitalot ja 1950-luvun kivitalot. Yleisesti kuitenkin koko alueen tarjonta on houkuttelevaa ja kodit löytävätkin nopeasti uudet omistajat niiden tullessa myyntiin.

Suuri kiitos Johannalle vinkkien ja tietojen jakamisesta, toivottavasti näistä oli apua myös sinulle! Jos etsit Kupittaalla tai Itäisen keskustan puolella sijaitsevalle kodillesi ammattitaitoista ja alueen hyvin tuntevaa kiinteistönvälittäjää, suosittelemme lämpimästi ottamaan yhteyttä Johannaan jo vaikka saman tien. Voit ottaa yhteyttä häneen myös siinä tapauksessa, kun etsit kotia ostettavaksi tältä alueelta tai haluat tietää asuinalueen markkinatilanteesta tarkemmin. 

Johanna Hansén YKV, LKV, KiAT | johanna.hansen@ettalkv.fi, 040 969 6679.

Lue aiemmat juttusarjan artikkelit NaantalistaHirvensalostaUittamostaPort Arthurista ja Martista.

Lähteet: Tilastokeskus ja Etuovi.com. Kaikki kuvat: Photoworks / Aki Aro