Etta LKV - Haaveista totta

Blogi

31.8.2021

Millainen Naantali on asuinalueena?

Jatkamme blogissamme juttusarjaa, jossa vierailemme erilaisilla asuinalueille Turussa ja lähiseudulla. Tänään vuorossa erityisesti kesäkaupunkina tunnettu Naantali, joka tarjoaa kuitenkin asukkailleen idyllisen asuinpaikan ja monipuoliset palvelut ympäri vuoden. Toivottavasti tästä jutusta olisi mahdollisimman paljon apua erityisesti niille, jotka pohtivat sopivaa sijaintia uudelle kodilleen. Monta kertaa aluetta vaihtaessa tulee pohtineeksi muun muassa sellaisia asioita, kuten koulujen läheisyyttä, palvelutarjontaa, keskineliöhintaa ja mikä tärkeintä: tunnelmaa. Juttua varten haastattelimme välittäjäämme Kirsiä, joka tuntee Naantalin erittäin hyvin ja on asunut siellä itsekin jo vuosien ajan.

Talouden keskikoko ja väestö

Naantali on vajaa 20.000 asukkaan kaupunki, johon kuuluu nykyisin myös Velkua, Merimasku ja Rymättylä. Tässä luvussa keskitymme postinumeroalueisiin 21100 ja 21110.

Keskustan alueella (21100) talouksien keskikoko on 1,8 ja asukkaiden keski-ikä 50 vuotta. Lapsiperheiden osuus on 16% ja omistusasunnossa asuu 60% asukkaista. 64% keskustan alueella asuvista asuvat kerrostaloasunnossa, joiden koko on keskimäärin 78,1m2.

Postinumeroalueella 21110 talouksien keskikoko on 2,2 ja keski-ikä jonkin verran matalampi (41 vuotta). Lapsiperheitä alueella asuu 30% väestöstä ja jopa 74% asuu omistusasunnossa. Asunnot ovat täällä pientalovaltaisella alueella keskimäärin 98,8m2 kokoisia.

Keskimääräinen myyntiaika ja neliöhinta 

Myytäväksi tulevat asunnot ovat julkisessa myynnissä keskimäärin noin 56 vuorokautta (postinumeroalue 21100 ja 21110), mutta hajonta on todella suurta kohteiden koosta ja kunnosta riippuen. Halutuimmat kohteet menevät todella nopeasti.  Alueen toteutuneisiin kauppahintoihin perustuva keskimääräinen neliöhinta on 2406€ ja siihen vaikuttaa toki vahvasti myös edellä mainitut asiat.

Tällä hetkellä uutta kotia Naantalista etsivät etenkin nuoret lapsiperheet ja varttuneemmat, joiden lapset ovat muuttaneet jo pois kotoa. Uusien asuinalueiden myötä nuorten aikuisten kiinnostus Naantalia kohtaan on viime vuosina tuntunut kasvavan, Kirsi pohtii. Tonttihinnat Naantalissa ovat samaa luokkaa muiden lähikuntien kanssa ja tarjolla on sekä omistus-, että vuokratontteja. 

Millainen on Naantalin palvelutarjonta? 

Naantalista löytyy päivittäiseen arkeen ja eloon erittäin monipuoliset palvelut. Kesäaikaan ravintola- ja kahvilatarjonta kasvaa voimakkaasti, mutta täältä löytyy kaikki tarpeellinen myös sesongin ulkopuolella. Julkisen puolen palveluista erityisesti terveyskeskus saa usein kehuja ja naantalilaiset ovatkin terveyspalveluihin poikkeuksellisen tyytyväisiä. Naantali tarjoaa idyllisen, mutta myös palveluiden osalta erittäin hyvän asuinpaikan ympäri vuoden vauvasta vaariin. Naantalissa on monipuoliset harrastemahdollisuudet niin sisä- kuin ulkoliikuntaan ympäri vuoden, Kirsi kertoo. Täällä pääset tutustumaan liikunta- ja urheilupaikkoihin tarkemmin. Katso myös kaupungin parhaat ulkoilupaikat ja kuntopolut tämän linkin takaa.

Erityisesti lapsiperheet viihtyvät Naantalissa hyvin. Päiväkoteja täältä löytyy 11, joista yksi on vuoropäiväkoti. Näiden lisäksi kaupungissa toimii 16 perhepäivähoitajaa, sekä ohjattua kerhotoimintaa. Leikkipuistoja löytyy laajasti, oikeastaan joka asuinalueelta, ja yhteensä niitä on useita kymmeniä. Kaupunkilaisten viihtyvyydestä kertoo muun muassa se, että usein omakotitalot tulevat myyntiin vasta siinä vaiheessa, kun lapset ovat muuttaneet pois kotoa, Kirsi tietää kertoa.

Näihin asuinalueisiin kannattaa tutustua tarkemmin

  • Tuleva Luonnonmaalla sijaitseva Lounatuulen asuntomessualue lukeutuu uusimpiin asuinalueisiin, jonne rakennetaan parhaillaan paljon uusia koteja tuleville naantalilaisille. Asuntomessut pidetään Naantalissa tulevana vuonna 2022.
  • Merinaantalista löytyy haluttuja kerros- ja rivitaloasuntoja, joita tulee kuitenkin myyntiin melko harvoin. Merellinen sijainti ja keskustan läheisyys kiinnostaa monia, mutta samaan aikaan se näkyy myös hinnoissa.
  • Karvetin koulun ympärillä olevat rivitalot ovat aina olleet lapsiperheiden suosiossa. Alueelta löytyykin oma koulu ja myös päiväkoti. Lapsiperheiden yhteisöllisyys on varmasti yksi alueen parhaimpia puolia.
  • Arvostetulta Taimon alueelta löytyy paljon 1960-1970 -luvulla rakennettuja omakotitaloja. Erinomainen sijainti, keskustaan alle kolme kilometriä ja Föli-busseihin muutama sata metriä saavat monet perheet katsomaan uutta kotia Taimosta.
  • Luonnonmaa on kasvanut kovasti viimeisten vuosien aikana ja kasvaa edelleen. Myös uudelle Kukolanvainion alueelle on muuttanut paljon uusia nuoria perheitä. Aurinkotuulen asuinalue rakentuu Luonnonmaan keskeiselle paikalle. Tänne on tulossa Luonnonmaan perhetalon lisäksi muun muassa kauppa sekä pelikenttiä ja ulkoilualueita. Perhetalon alueen omakotitontit tulevat myyntiin syksyllä 2021 ja 2022, kaavoitustiedot niistä löytyvät jo Naantalin kaupungin sivuilta.

Parasta Naantalissa on…?

Pienen ja toimivan kaupungin edut, yhteisöllisyys, hyvät ja toimivat peruspalvelut ja vakavarainen kaupunki, Kirsi listaa. Naantalissa on erittäin kaunis luonto ja kaupunkikuva huokuu idyllistä tunnelmaa upeine rantoineen. Täältä on sujuvat yhteydet Turkuun ja asuinpaikkana Naantalia arvostetaan todella paljon. Sesongin ulkopuolella turistit lähtevät ja kaupunki hiljenee, kuten useiden kaupunkien katukuvasta. Myös hiljenevässä kaupungissa on oma uniikki viehätyksensä, Kirsi keroo.

Suuri kiitos Kirsille vinkkien ja tietojen jakamisesta, toivottavasti näistä oli apua myös sinulle! Jos etsit Naantalissa sijaitsevalle kodillesi ammattitaitoista ja alueen hyvin tuntevaa kiinteistönvälittäjää, suosittelemme lämpimästi ottamaan yhteyttä Kirsiin jo vaikka saman tien. Voit ottaa yhteyttä häneen myös siinä tapauksessa, kun etsit kotia ostettavaksi tältä alueelta tai haluat tietää asuinalueen markkinatilanteesta tarkemmin. Tiimistämme myös Sirpa ja Johanna W asuvat perheineen Naantalissa, joten osaamista ja ennenkaikkea paikallistuntemusta meiltä löytyy Naantalin osalta todella hyvin.

Kirsi Pursiainen, YKV, LKV | kirsi.pursiainen@ettalkv.fi, 040 718 9065.

Lue aiemmat juttusarjan artikkelit Hirvensalosta, UittamostaPort Arthurista ja Martista.

Lähteet: Tilastokeskus ja Etuovi.com. Kaikki kuvat: Photoworks / Aki Aro