Etta LKV - Haaveista totta

Blogi

21.12.2021

Kaarinan kaupunki asuinpaikkana

Jatkamme blogissamme juttusarjaa, jossa vierailemme erilaisilla asuinalueille Turussa ja lähiseudulla. Tällä kertaa vuorossa Turun kaakkoispuolelle sijoittuva Kaarinan kaupunki, joka on kasvanut viime vuosien aikana väkimäärältään tasaiseen tahtiin. Toivottavasti tästä jutusta olisi mahdollisimman paljon apua erityisesti niille, jotka pohtivat sopivaa sijaintia uudelle kodilleen. Monta kertaa aluetta vaihtaessa tulee pohtineeksi muun muassa sellaisia asioita, kuten koulujen läheisyyttä, palvelutarjontaa, keskineliöhintaa ja mikä tärkeintä: tunnelmaa.

Kaarinan kaupunki sijoittuu Turun kaakkoispuolelle ja on asukasluvultaan tällä hetkellä yksi nopeimmin kasvavista paikkakunnista valtakunnallisella tasolla mitattuna.

Millainen Kaarinan kaupunki on asuinalueena?

Kaarina tarjoaa erinomaista asumismukavuutta ja kattavat palvelut vauvasta vaariin. Kaupunki onkin valittu mm. Suomen luovimmaksi kunnaksi, Suomen halutuimmaksi asuinpaikaksi, yritysilmapiiriltään Suomen parhaaksi sekä palvelultaan Suomen parhaaksi. Kaarinasta on Turkuun noin 10 kilometrin matka, joten kaikki suuren kaupungin palvelut ja työpaikat ovat helposti tavoitettavissa. Merellisen pikkukaupungin tunnelma yhdistettynä loistavaan palvelutarjontaan on houkutteleva ja toimiva kokonaisuus, kun haluat asua väljästi, mutta olla silti palveluiden äärellä.

Talouden keskikoko ja väestö

Kaarina on yli 35 000 asukkaan kaupunki, johon kuuluu nykyisin myös entinen Piikkiön kunta. Tässä luvussa keskitymme postinumeroalueisiin 20780 (Kaarinan keskustan alue) ja 20660 (Littoinen).

Postinumeroalueella 20780 talouksien keskikoko on 2,0 ja asukkaiden keski-ikä 44 vuotta. Lapsiperheiden osuus on 24% ja omistusasunnossa asuu 67% asukkaista. Yleisin asumistyyppi on pientalo ja asuntojen keskikoko on 84.4 m².

Littoisten asuinalue on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta ja erityisesti täällä viihtyvät lapsiperheet. Postinumeroalueella 20660 talouksien keskikoko on hieman keskustan aluetta suurempi: 2,5 ja keski-ikä jonkin verran matalampi (40 vuotta). Lapsiperheitä alueella asuu jopa 35% väestöstä ja 91% asuu omistusasunnossa. Asunnot ovat täällä pientalovaltaisella alueella keskimäärin 107,7m² kokoisia.

Kaarinan keskustaan on rakennettu viime vuosina runsaasti uusia kerrostaloasuntoja.
Littoisten asuinalue on erityisesti lapsiperheiden suosiossa.
Uudelta Kaarina-talolta löydät kaupunkilaisten yhteisen olohuoneen ja upean uuden kirjaston.

Keskimääräinen myyntiaika ja neliöhinta 

Myytäväksi tulevat asunnot ovat julkisessa myynnissä koko Kaarinan kaupungin alueella keskimäärin noin 44 vuorokautta. Halutuimmat kohteet menevät Kaarinassakin kaupaksi todella nopeasti. Alueen toteutuneisiin kauppahintoihin perustuva keskimääräinen neliöhinta on 3222 €/m²€. 

Postinumeroalueen 20780 neliöhinnat ovat kaupungin keskiarvoa korkeammat (3841 €/m²) johtuen osaltaan runsaasta rakentamisesta keskustan alueelle viimeisen kymmenen vuoden aikana. Littoisten alueella (20660) keskimääräinen neliöhinta on puolestaan maltillisempi, 2943 €/m², johon vaikuttaa kotien suurempi koko ja asumistyyppi. Littoisten alueen kohteet liikkuvat kuitenkin erittäin nopeasti, tällä hetkellä myyntiaika on nimittäin keskimäärin vain 4vrk.

Näihin asuinalueisiin kannattaa tutustua tarkemmin

  • Littoinen. Voimakkaasti kasvanut Littoisten asuinalue on rakentunut aikanaan vanhan Verkatehtaan ympärille. Historiallinen miljöö on varsinainen kyläidylli, joka sijoittuu Littoistenjärven ympärille. Turun keskustaan ei Littoisista ole matkaa kuin alle 10 kilometriä ja alueella on loistavat lapsiperheiden palvelut aina neuvolasta kouluihin.
  • Kuusisto. Merellinen sijainti ja hyvät lapsiperheiden palvelut (mm. oma koulu ja päiväkoti) ovat Kuusiston alueen parhainta antia. Kuusistossa pääset asumaan keskellä kauneinta saaristoa ja luontoa, mutta kuitenkin lähellä Kaarinan keskustan palveluita.
  • Keskusta. Torin ympärille on rakennettu runsaasti uudistuotantoa viime vuosien aikana ja sen myötä keskustan väkiluku on kasvanut voimakkaasti. Uusi Kaarina-talo, terveyspalvelut ja tottakai myös meren läheisyys ovat kaikki kävelymatkan päässä keskustassa asuessasi.
  • Voivala & Rauhalinna. Erityisesti lapsiperheiden suosima Rauhalinnan ja Voivalan asuinalueet ovat kasvaneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Keskustan ja palveluiden läheisyys, sekä erinomaiset yhteydet sekä Turun, että Helsingin suuntaan ovat saaneet yhä useamman perheen muuttamaan Voivalaan ja sen naapurustoon sijoittuvaan Rauhalinnaan. Täältä löytyy myös oma uimaranta sekä monipuolisia ulkoilureitistöjä.
Voivalassa asuvat pääsevät nauttimaan meren läheisyydestä vuoden jokaisena päivänä.

Liikunta ja ulkoilu

Kaarinasta löytyy monipuolisesti erilaisia harrastusmahdollisuuksia. Useat palloilukentät ja -hallit, jäähalli, padel- ja sulkapallohalli, uimahalli, kuntosalit, yleisurheilukenttä ja ulkoliikuntapaikat ovat Kaarinassa asuvien jokapäiväinen ilo.

Meri ja ympäröivä luonto tarjoilee alueen asukkaille ihanteelliset puitteet ulkona liikkumiseen. Kesäaikaan avoinna oleva liikennepuisto ja sen viereen puistoalueelle sijoittuvat leikkipuistot, sekä Hovirinnan uimaranta kruunaavat kokonaisuuden.

Hovirinnan uimarannan läheisyydestä löytyy tekemistä koko perheelle. Ulkokuntoilulaitteet, liikennepuisto ja suuri leikkipuistokokonaisuus houkuttelee myös ulkopaikkakuntalaisia viettämään yhteistä aikaa perheen kanssa.
Hovirinnan uimarannan vierestä löytyy Kaarinan vierasvenesatama.
Kuoviluodon luonnosuojelu- ja virkistysalue löytyy Littoisista.

Jos etsit Kaarinassa sijaitsevalle kodillesi ammattitaitoista ja alueen hyvin tuntevaa kiinteistönvälittäjää, suosittelemme lämpimästi ottamaan yhteyttä tiimiimme vaikka saman tien. Voit ottaa yhteyttä myös siinä tapauksessa, kun etsit kotia ostettavaksi Kaarinasta tai haluat tietää asuinalueen markkinatilanteesta tarkemmin. 

Lue aiemmat juttusarjan artikkelit Kupittaasta, NaantalistaHirvensalostaUittamostaPort Arthurista ja Martista.

Lähteet: Tilastokeskus, kaarina.fi ja Etuovi.com. Kaikki kuvat: Photoworks / Aki Aro