Etta LKV - Haaveista totta

Blogi

28.8.2023

5 vinkkiä: Kuinka vaihtaa kotia onnistuneesti

Tällä hetkellä asuntomarkkintilanne elää ja muuttuu nopealla syklillä koko maassa ja myös Turun seudulla. Tänä vuonna on ollut havaittavissa kuitenkin yksi voimakas trendi ylitse muiden: koteja vaihdetaan ja ostetaan vain tarpeeseen. Vielä jokin aika sitten kodinvaihto saattoi syntyä myös inspiraatiosta ja vaihtelunhalusta. Tänä päivänä ostajat ovat kuitenkin harkitsevia ja pohtivat tarkkaan, milloin on sopiva hetki uudelle kodille. Tämä suuntaus on mielestämme juuri oikea ja erittäin tervetullut! Koti on monelle yksi arvokkaimmista hankinnoista koko elämän aikana ja korkojen noustessa kuukausittaisia asumismenojakin tulee pohdittua tarkemmin.

Kokosimme tähän juttuun viisi vinkkiä kodin etsijöille, mitä kaikkea kannattaa ostaessa puntaroida, jotta kodinvaihto toteutuu sujuvasti. 

Tutustu, vertaa, puntaroi, harkitse ja tee vasta sitten sitova ostotarjous. Asunnon osto on monille elämän suurin hankinta koko elämän aikana. Siksi ostopäätös kannattaa tehdä huolella.

1. Mitkä ovat tärkeimmät syyt uuden kodin etsintään?

Listaa jo alkuvaiheessa kriteerit, joista et halua tinkiä. Ensimmäinen askel onnistumiseen on hyvä valmistautuminen. Määrittele ja pohdi, miksi oikeastaan haluat vaihtaa asuntoa ja millaiset kriteerit uudella kodilla tulisi olla esimerkiksi sijainnin tai neliöiden suhteen. Onko oma puutarha tai lasitettu parveke kuinka korkealla toivelistallasi ja mistä olet valmis tarvittaessa joustamaan?

2. Määrittele realistinen budjetti.

Tarkastele talouttasi realistisesti,  jotta tiedät, millainen budjetti sinulla on käytettävissä uuden asunnon ostoon. Tähän liittyy myös mahdollisesti nykyisen kodin myynti ja siitä saatava myyntihinta. Pyydä tähän avuksesi ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä, joka osaa arvioida kotisi arvon tässä markkinatilanteessa.

3. Aloita uuden asunnon etsiminen ajoissa.

Tarkenna hakukriteereitäsi ja selvitä, millainen alue ja asuntotyyppi sopivat parhaiten tarpeisiisi. Tutustu alueen asuntotarjontaan ja lähellä oleviin palveluihin. Olemme koonneet blogiimme kattavasti infoa eri asuinalueista Turun alueella, joissa kerrotaan paitsi alueen palveluista, myös asukkaista. Tutustu mm. Naantaliin, Kaarinaan, Uittamon ja Kupittaan asuinalueisiin.

Asunnon osto

Tutustu kohteeseen huolella ja muista, että ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä on apunasi läpi koko prosessin aina tiedusteluista ja neuvotteluista kaupan dokumentaatioon saakka.

4. Selvitä hyvissä ajoin mahdolliset rahoitustarpeet

Lainalupauksen voit hakea pankistasi jo ennakkoon, vaikkei unelmakohdetta olisi vielä löytynytkään. Etukäteen kannattaa laskea omia kulutustottumuksia auki ja listata kaikki arjen kiinteät kuukausimenot. Näin on myös helpompi hahmottaa, minkä verran asumismenot voisivat jatkossa olla. Tähän kannattaa huomioida myös muut asumiskulut kuin lainan kuukausierä. Asunto-osakkeessa tällaisia ovat mm. hoitovastike, mahdollinen tonttivuokra ja vesimaksu.

5. Tarjouksen tekeminen ja neuvottelut.

Kun olet löytänyt unelmiesi kodin, tee kirjallinen tarjous. Tämä vaihe sisältää neuvotteluja hinnasta ja kaupan ehdoista myyjän kanssa. Ehtoja voivat olla esimerkiksi kuntotarkastus, kosteusmittaus tai muu tutkimus. Muista kirjata tarjoukseen myös se, koska toivot kohteen vapautuvan käyttöösi. Kiinteistönvälittäjä on ehdottomasti apunasi tässä vaiheessa, mutta muista, että päätökset ja ehdot määrittelet sinä itse. Neuvottelut voivat olla pitkiäkin prosesseja, mutta toisinaan ne menevät onnellisesti maaliin jo samana iltana.

Olemme koonneet Välittäjän vinkit asunnon ostajalle tähän aiempaan artikkeliimme. Suosittelemme tutustumaan myös niihin. Tsemppiä kodin etsintään ja sen oikean löytämiseen! Muista, että voit kysyä meiltä milloin vain apua niin kodin myyntiin, kuin ostoonkin liittyvissä asioissa. Tiimimme suorat numerot ja sähköpostiosoitteet löydät täältä: ettalkv.fi/tiimi