Asunnon osto on elämän tärkeimpiä ja suurimpia hankintoja. Sen juuri sinulle oikean kodin löytäminen saattaakin tuntua aluksi haasteelliselta. Kokosimme tähän tekstiin vinkkejä asunnon ostajalle. Parhaaseen lopputulokseen pääset yhteistyössä välittäjiemme kanssa, jolloin voit varmistua siitä, että kaupankäynti on turvallista ja että olet huomioinut tärkeät yksityiskohdatkin.
Pohdi aivan ensimmäisenä tarkasti, mitkä seikat ovat juuri sinulle tärkeitä. Tällaisia voivat olla muun muassa sijainti, kulkuyhteydet, onko sauna pakollinen tai ehkäpä lasitettu parveke ehdoton. Mieti myös miten paljon olet valmis remontoimaan tulevaa kotiasi. Oma maksukyky kannattaa selvittää jo alkuvaiheessa: miten paljon olet valmis maksamaan uudesta kodistasi kuukausitasolla?
Väkinäisiä ratkaisuja ei kannata tehdä, asunnon täytyy tuntua omalta jo näytöllä. On myös positiivista, jos omaat kyvyn katsoa ”kalusteiden läpi ”. Pintaa voi aina muuttaa mutta sijaintia ei.
Kun olet löytänyt sopivan asunnon, on erityisen tärkeää, että ostajana tutustut yhtiön asiakirjoihin ja taloyhtiöön, sillä et varsinaisesti ole ostamassa asuntoa (seiniä, lattiaa ja kattoa) vaan taloyhtiön osakkeita, jotka oikeuttavat tietyn asunnon hallintaan.
Tutustu näihin asiakirjoihin tarkasti: isännöitsijäntodistus, energiatodistus, yhtiöjärjestys, tilinpäätös, toimintakertomus ja korjaussuunnitelma. Näistä selviää esimerkiksi se, mitä remontteja yhtiössä on jo tehtynä ja mitä parannuksia suunnitteilla. Näin pystyt jo etukäteen varautumaan mahdollisiin lisäkustannuksiin tulevien remonttien myötä.
Onko taloyhtiön tontti oma vai vuokralla? Tällä on yllättävän suuri merkitys. Vuokra-ajan umpeuduttua saattaa tontin uusi vuokra nousta jopa moninkertaiseksi, joka nostaa hoitovastiketta ja tätä kautta asumisen kuukausikustannuksia. Varsinkin suuremmissa kaupungeissa myös autopaikalla on iso merkitys. Suosittelemme lisäksi selvittämään, kuuluuko lämmityskustannukset vastikkeeseen vai aiheutuuko niistä lisäkustannuksia osakkaalle. Taloyhtiön taloudellinen tilanne on myös syytä tarkistaa.
Ennen tarjouksen tekemistä on hyvä lukea asuntoon ja yhtiöön kohdistuvat asiakirjat ajatuksella. Pyydä välittäjältä asiakirjat joko mukaasi näytöltä tai lähetettäväksi sähköisesti, jotta saat tutustua niihin rauhassa. On myös syytä olla valveutunut mikäli naapurustossa on rakentamattomia tontteja. Niihin mahdollisesti tulevista rakennuksista ja kaavoituksesta saat tietoa kaupungin rakennusvalvonnasta. Välittäjällä on tiedonantovelvollisuus ja velvollisuus selvittää mikäli jokin asia ei täsmää tai on epäselvä.
Aina kannattaa kysyä, jos jokin asia jää epäselväksi, tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan. Kaikki mielen päällä olevat asiat on parempi selvittää ennen tarjouksen tekemistä.
Tarjous tehdään aina kirjallisena joko sähköisesti tai kirjallisella tarjouslomakkeella. Tarjousasiakirjat tulee allekirjoittaa sovitun aikarajan sisällä. Tarjouksessa tulee näkyä tarjotun summan lisäksi myös olennaiset ehdot: voimassaoloaika, sekä vakiokorvaus, mikäli jompikumpi osapuoli perääntyy kaupasta tarjouksen hyväksymisen jälkeen.
Tarjouksen tekemistä kannattaa miettiä tarkasti, sillä ostotarjous on aina sitova. Mikäli kuitenkin haluat perääntyä ennen kaupantekoa, tulee sinun maksaa myyjälle vakiokorvaus (joka on määritelty ostotarjouksessa, yleensä 4% kauppahinnasta). Tämä pätee kaupan molempiin osapuoliin. Mikäli olet ostamassa asuntoa yksityiseltä myyjältä, on hyvä muistaa, ettet mahdollisten ongelmien ilmetessä voi turvautua kuluttajaviranomaisen apuun, sillä kuluttaja-asiamies ei käsittele yksityisten henkilöiden välisiä kauppoja.
Tiesitkö, että voit käyttää välittäjää myös ostotilanteessa. Lue tästä aiemmasta jutusta tarkemmin, mitä ostotoimeksianto tarkoittaa.
Toivottavasti näistä välittäjämme Sannan vinkeistä on sinulle hyötyä. Älä epäröi ottaa meihin yhteyttä joko sähköpostitse info@ettalkv.fi tai puhelimitse 040 147 3322, kerromme mielellämme lisää vinkkejä asunnon ostamiseen liittyen ja autamme sinua tekemään kodinvaihtoon liittyvistä haaveistasi totta!
Vinkit juttuun antoi: Sanna Havia, LKV, KiAT