Etta LKV - Haaveista totta

Blogi

26.3.2022

Q&A: Uudiskohteen ostaminen

Haaveiletko täysin uudesta kodista? Uudiskohteet herättävät kiinnostusta mm. asumisen huolettomuuden takia. Uudiskohteessa ei tarvitsekaan murehtia tulevista remonteista vuosikausiin, voit vain kantaa kalusteet sisään ja asettua kodiksi. Kokosimme tähän juttuun kysymyksiä siitä, mitä sinun tulee ottaa huomioon uudiskohdetta ostaessasi ja miten se eroaa käytetyn asunnon ostosta.

Q: Mikä on uudiskohde?

A: Uudiskohde voi olla omakotitalo, paritalo, kerros- tai rivitalo sekä erillistalo. Uudiskohde on siis, asunto tai rakennus, joka myydään täysin uutena. Se voi olla keskeneräinen, valmis tai sitä ei vielä ole olemassakaan, jolloin on kyseessä ennakkomarkkinointi. Ennakkomarkkinoinnin avulla selvitetään jo ennen rakennustöiden alkua, että minkälaista kiinnostusta kyseinen kohde herättää.

Q: Mitä tarkoittaa varausmaksu?

A: Ennakkomarkkinoin aikana asunnon voi varata itselleen maksamalla varausmaksun, joka on osa kauppahintaa. Ennakkovarauksen maksu ei sido ostajaa ja varauksen voi peruuttaa ilman sanktiota.

Mikäli teet kaupat ennen kohteen valmistumista, on turvanasi RS-järjestelmä, mikä perustuu asuntokauppalakiin. Rakennuttajan on asetettava vakuus ostajien ja kohteen valmistumisen turvaksi, mikäli joutuu maksuvaikeuksiin tai menee konkurssiin.

Q: Mikä on uudiskohteen lopullinen hinta?

A: Uudiskohteiden hinnoittelussa saattaa olla monta erilaista määritettä: myyntihinta, velkaosuus ja tontin hinta. Kauppahinta on se mikä maksetaan rakennuttajalle, velaton hinta pitää sisällään myös yhtiölainaosuuden. Monissa uudiskohteissa tonttikin on hinnoiteltu erikseen, jolloin ostaja voi valita maksaako oman osuuden tontista kaupan yhteydessä vai vuokraako sen, jolloin tonttia maksetaan vuokravastikkeena.

Laske aina ennen kauppakirjan allekirjoittamista, paljonko asunnon hinta tulee kokonaisuudessaan maksamaan (muista ottaa huomioon myös mahdolliset muutostyöt, joita toivot asunnossa tehtävän).

Q: Voiko oman ostettavan kodin tyyliin vaikuttaa?

A: Mikäli olet ajoissa mukana uudiskohteen hankinnassa, on sinulla mahdollisuus vaikuttaa usein myös kohteen pintamateriaaleihin. Isommatkin muutostyöt voivat olla mahdollisia, ne toki maksavat erikseen, näistä töistä kannattaa aina pyytää kirjallinen tarjous.

Oman asunnon ulkonäköön vaikuttaminen, onkin monelle iso houkutin uudiskohteissa.

Q: Milloin rakennettava kohde tulee maksaa?

A: Uudiskohteen kauppahintaa ei makseta kerralla, vaan sitä mukaan kun rakentaminen edistyy. Viimeiset erät tulevat maksuun siinä vaiheessa kun olet päässyt tarkistamaan asunnon. Yksi tärkeimmistä etapeista onkin muuttotarkastus, missä ostaja tarkistaa asunnon ja kirjaa ylös mahdolliset puutteet. Mikäli ostat uuden kodin vasta kun se on täysin valmiina, maksat kauppahinnan normaaliin tapaan kaupanteon yhteydessä.

Ostamisen prosessi päättyy vuositarkastukseen. Ostajan tulee ilmoittaa kaikki virheet jotta myyjä voi ne korjata vuositarkastuksen jälkeen, myöhemmin myyjä ei ole vastaa näistä virheistä.

Q: Mistä hinnasta varainsiirtovero maksetaan?

A: Varainsiirtovero on 2% velattomasta hinnasta, joten vero on suoritettava kauppahinnan lisäksi myös yhtiölainaosuudesta. Varainsiirtovero tulee maksaa kahden kuukauden kuluessa siitä, kun omistusoikeus on siirtynyt sinulle.

Q: Millaisia kuukausikustannuksia uudiskohteen omistajalle tulee maksettavaksi?

A: 1. Yhtiövastike = kuukausittaisella hoitovastikkeella katetaan taloyhtiön ylläpitokustannuksia, kuten lämmityskuluja, isännöitsijä, kiinteistöhuolto sekä kiinteistövero.
2. Rahoitusvastike = jos yhtiöllä on taloyhtiölainaa, peritään myös rahoitusvastiketta. Mikäli asuntosi velkaosuus on jo maksettu tai maksat sen täysimääräisenä pois, ei rahoitusvastiketta peritä.

Muita mahdollisia säännöllisiä kustannuksia ovat vesimaksu/vastike, media- tai laajakaistavastike, autopaikkavastike ja tonttivastike. Vastikkeet ja niiden perusteet on hyvä selvittää etukäteen, jotta vältytään yllättäviltä kulueriltä.

Q: Kenen puoleen kääntyä kysymyksissä, kun harkitsee uudiskohteen ostamista?

A: Mikäli kohde on myynnissä kiinteistönvälitysliikkeellä, voit aina kääntyä kiinteistönvälittäjän puoleen. Hän on apunasi koko ostoprosessin ajan. Uudiskohteen ostaminen on hieman erilaista kun käytetyn asunnon ostaminen ja prosessin kulkuun vaikuttaa onko kohde vasta rakenteille vai jo muuttovalmis.

Mikäli etsit huoletonta asumista uudiskohde voisi olla sinulle vaihtoehto. Autamme mielellämme sinua uuden kodin ostamisessa ja siihen liittyvissä kysymyksissä.

Meillä Ettalla on tällä hetkellä myynnissä vielä muutamia yksiöitä As Oy Turun Gränsbackan Volterista, joka rakentuu Pryssinkadulle, Länsikeskuksen naapurustoon. Tontti rajoittuu toiselta puolelta yleiseen virkistyskäyttöön varattuun alueeseen, joka palvelee koko naapuruston asukkaita. Tämän linkin takaa pääset tutustumaan kohteen tarkempiin tietoihin ja yhteen esimerkkiasuntoon (28m2).

Lue aiheesta lisää: