Etta LKV - Haaveista totta

Blogi

10.11.2021

Hankalat sanat asuntokaupassa

Rasitustodistus, isännöitsijäntodistus, velaton hinta… Asuntokaupassa vilisee valtavasti sanoja, jotka eivät todellakaan ole kaikille tuttuja. Tärkeitäkin nuo sanat ovat, sillä niihin liittyy yleensä myös kaupan kannalta olennaisia asiakirjoja.  Mikäli olet tekemässä asuntokauppaa ammattitaitoisen välittäjän kautta, opastaa hän sinua hankalissakin sanoissa. Alla muutamia poimintoja, joista voisi olla apua asuntonäytölle suunnattaessa ja myynti-ilmoitukseen tutustuessa.

Myyntihinta ja velaton myyntihinta

MH= myyntihinta, eli se summa, joka maksetaan myyjälle kauppahintana.

VH= velaton hinta, ja tähän on laskettu mukaan myyntihinnan lisäksi asunto-osakkeen mahdollinen velkaosuus taloyhtiön lainasta.

Lainaosuus voidaan usein maksaa pois joko kerralla tai sitä voidaan lyhentää kuukausittain rahoitusvastikkeena. Mahdollisen yhtiölainaosuuden poismaksusta ja sen mahdollisesta aikataulusta kannattaa aina tiedustella tarkemmin välittäjältä tai isännöitsijältä. Velaton hinta on siis se kokonaishinta, jonka ostaja lopulta asunnosta maksaa.

Isännöitsijäntodistus

Isännöitsijäntodistus on asiakirja, josta löytyy asunnon kaikki keskeiset tiedot mm. osakkeen omistaja, osakkeeseen kohdistuvat lainaosuudet, tiedot tehdyistä ja tulevista korjauksista, yhtiön taloudellinen tilanne ja historia. Isännöitsijä tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja vastaavat todistuksen sisällön oikeellisuudesta ja todistusta päivitetään tarpeen mukaan.

Rasitustodistus ja kiinnitykset

Rasitustodistuksesta ilmeneen kiinteistöön kohdistuvat rasitteet. Rasitteita voivat olla esim. kiinnitykset (panttikirjat), erityiset oikeudet ja rasitteet (mm. tieoikeus tai -rasite), sekä muistutustiedot kuten esimerkiksi ulosmittaus.

Kiinnityksiä vastaan pankki voi myöntää kohteelle lainaa. Koska tonttia ei voi pankkiin viedä, vakuudeksi haetaan tonttiin kohdistuvia kiinnityksiä ja ne toimitetaan lainan vakuudeksi. Kiinnitykset siirretään vapaina uudelle ostajalle aina kaupanteossa, eikä ostaja joudu vastaamaan edellisen omistajan veloista.

Selonottovelvollisuus

Käytännössä selonottovelvollisuus tarkoittaa sitä, että ostajan tulee tutustua myytävään kohteeseen ennen kaupantekoa. Ostajan on suoritettava rakennuksessa ja myös sen ympäristössä silmämääräinen tarkastus ja kiinnitettävä huomiota näkyvillä oleviin seikkoihin. Myös esitettyihin dokumentteihin tulee tutustua huolella. Ostaja ei voi jälkikäteen vedota seikkaan, joka hänen oletetaan tienneen ennen kaupantekoa. Blogissamme voit tutustua laajemmin ostajan selonottovelvollisuuteen: https://ettalkv.fi/ostajan-selonottovelvollisuus-asunto-ja-kiinteistokaupassa/

Lunastusoikeus

Yleisimmin asunto-osakeyhtiön osakkeita voidaan myydä ja ostaa vapaasti. Joissakin yhtiöissä on kuitenkin käytössä lunastuslauseke, jolloin yhtiön nykyisillä osakkeenomistajilla on mahdollisuus lunastaa myyty osake itselleen kauppakirjan kauppahinnalla.  Lunastusoikeudesta on mainita yhtiöjärjestyksessä, osakekirjassa ja isännöitsijäntodistuksessa.

Etta LKV:n tiimi auttaa sinua kaikissa kodinvaihtoon liittyvissä kysymyksissä.

Tässä esimerkkejä yleisimmistä hankalista sanoista, joihin törmäät asuntonäytöillä ja myynti-ilmoituksiin tutustuessa. Aiheesta voit lukea lisää myös esimerkiksi Suomen Kiinteistönvälittäjät Ry:n sivuilta https://skvl.fi.  Myös me Ettalla autamme ostajia ja myyjiä henkilökohtaisesti ja selitämme tarvittavat asiat juurta jaksaen. Valvomme myös aina, että asuntokauppasi hoituu kaikkien säädösten mukaan, jolloin sinä voit huoletta keskittyä muuttoon ja pääset nauttimaan uudesta kodistasi.

Jos haluat jutella aiheesta lisää tai sinulle heräsi kysymyksiä, voit aina soittaa tai laittaa meille viestiä. info@ettalkv.fi / 040 147 3322