Etta LKV - Haaveista totta

Blogi

18.12.2020

Ostajan selonottovelvollisuus asunto- ja kiinteistökaupassa

Ostajan selonottovelvollisuus on erittäin tärkeä, sillä ostaja ei voi vedota laatuvirheenä seikkaan, joka hänen olisi pitänyt havaita kohteen tarkastuksessa. Kokosimme tietopaketin siitä, mitä sinun ostajana tulisi tietää selonottovelvollisuudesta.

Mitä tarkoittaa selonottovelvollisuus?

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että ostajan tulee tutustua myytävään kohteeseen ennen kaupantekoa. Ostajan on suoritettava rakennuksessa ja myös sen ympäristössä silmämääräinen tarkastus ja kiinnitettävä huomiota näkyvillä oleviin seikkoihin. Myös kiinteistöstä esitettyihin dokumentteihin tulee tutustua huolella. Ostaja ei voi jälkikäteen vedota seikkaan, joka hänen oletetaan tienneen ennen kaupantekoa.

Tietopaketti ostajan selonottovelvollisuudesta.

Mitä minun tulee ostajana selvittää kohteesta?

Ostajan suorittama normaali tarkastus kohteeseen on riittävä, ellei ole erityistä syytä epäillä, että myyjän antamat tiedot eivät pitäisikään paikkaansa. Kiinteistöstä on tarkastettava ne paikat, joihin on esteetön pääsy. Mitä vanhemmasta rakennuksesta on kyse, sitä huolellisempaa ja perusteellisempaa tarkastusta ostajalta edellytetään. Kuntotarkastus ei poista ostajan selonottovelvollisuutta. 

Mitä jos kohteessa ilmenee piilevä vika, kuuluuko se selonottovelvollisuuden piiriin?

Piilevä virhe on vika tai puute, josta myyjä ei ole tiennyt ja jota ostaja ei ole voinut huomata tarkastaessaan asuntoa. Kyseessä voi olla esimerkiksi vaurio kiinteistön rakenteissa, jota myyjä ei ole asumisaikanaan havainnut. Vaikka kaupan kohteessa tehtäisiin kuntotarkastus ennen kauppaa, piilevä virhe voi jäädä tarkastuksessakin havaitsematta. Jos se havaittaisiin, ei virhe enää olisi piilossa ja salainen.

Asunto- ja kiinteistökaupan virhetilanteista voit lukea tarkemmin Kilpailu- ja kuluttajaneuvonnan sivuilta.

Mikäli kuntotarkastuksessa on maininta epäkohdasta, tuleeko minun tutkia asiaa tarkemmin?

Jos kuntotarkastuksessa ilmenee jotain lisätutkimuksia vaativia toimenpiteitä eikä ostaja ole halukas niitä tekemään, menettää ostaja oikeutensa vedota niihin vaurioihin, jotka olisivat olleet selvitettävissä lisätutkimuksella ennen kaupan tekemistä.Ammattitaitoinen välittäjä kyllä opastaa ostajaa. Myyjän pitää myös kertoa kaikki tiedossaan olevat seikat, jotka voivat vaikuttaa ostajan ostopäätökseen. Välittäjän pitää nämä tiedot välittää edelleen ostajalle. Kaikki tiedossa olevat seikat kannattaa ehdottomasti kertoa ostajalle ennen kaupantekoa. 

Ammattitaitoinen välittäjä auttaa sekä myyjiä, että ostajia läpi koko prosessin.
Ammattitaitoinen välittäjä auttaa sekä myyjiä, että ostajia läpi koko prosessin.

Me Ettalla autamme ja opastamme kaupan molempia osapuolia prosessin aikana ja voit siis turvallisin mielin luottaa siihen, että asuntokauppasi sujuu lakien, asetusten ja hyvän välitystavan mukaan. 

Toivottavasti näistä välittäjämme Johannan vinkeistä on sinulle hyötyä. Älä epäröi ottaa meihin yhteyttä joko sähköpostitse info@ettalkv.fi tai puhelimitse 040 147 3322, kerromme mielellämme lisää vinkkejä asunnon ostamiseen liittyen ja autamme sinua tekemään kodinvaihtoon liittyvistä haaveistasi totta!  Kannattaa lukea myös edellinen juttumme asunnon ostamiseen liittyen: Välittäjän vinkit asunnon ostajalle.

Vinkit juttuun antoi: Johanna Willberg, yrittäjä, YKV, LKV, kaupanvahvistaja