Etta LKV - Haaveista totta

Blogi

11.4.2023

Asiakastarinoita osa 2: Isännöitsijän ja kiinteistönvälittäjän yhteistyö

Kiinteistönvälittäjän työ on monipuolista ja siihen liittyy yhteistyötä useiden eri tahojen kanssa. Pääasiassa näkyvä työ tapahtuu kodin myyjän ja ostajan kanssa, mutta harvemmin tulee ajatelleeksi, että kiinteistönvälittäjän ammattitaitoa hyödyntävät myös muut sidosryhmät. Yksi tällainen toimija on isännöintitoimistot ja yksittäiset isännöitsijät, joiden kanssa tiimimme on yhteydessä säännöllisesti eri asioiden tiimoilta. Haastattelimme tätä juttua varten Turun Isännöintikeskuksen Jarmo Tammista, joka on tehnyt yhteistyötä välittäjämme Soile Halosen kanssa nyt jo useissa erilaisissa yhteyksissä. Yhteistyöstä hyötyvät ennenkaikkea taloyhtiöt ja niiden asukkaat, sillä isännöitsijälle vapautuu enemmän aikaa yhtiön asioiden hoitoon.

Isännöitsijä Jarmo Tamminen tietää kokemuksesta, että hyvä isännöinti tuo taloyhtiön hallitukselle ja sen osakkaille mielenrauhaa.

Mitä isännöitsijän työpäiviin tyypillisesti kuuluu?

Turun Isännöintikeskuksen toiminta perustuu asiakkaiden hyvään tuntemiseen ja kiinteistöjen pitkän tähtäimen huolenpitoon. Näin kotien ja liiketilojen arvo säilyy, asumisviihtyvyys kasvaa ja vastikkeet pysyvät kohtuullisina. Pääosin työtehtävät koostuvat useiden erilaisten juoksevien asioiden hoidosta. Harvemmin asukkaana tulee ajatelleeksi, että moni arkinenkin asia hoituu isännöitsijän kautta, Jarmo pohtii. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi sähkösopimukset, toimivat nettiyhteydet, yhtiön laina-asioiden hoito, siivous- ja kiinteistöhuollon järjestäminen, sekä erilaisten sopimusten kilpailutus.

Tärkeimpiä työtehtäviä ovat Jarmon mukaan ehdottomasti taloyhtiöiden taloudesta huolehtiminen, sekä yhteyshenkilöä toimiminen niin asukkaiden, kuin eri sidosryhmienkin välillä. Hyvä isännöitsijä on tavoitettavissa ja läsnä niin kokouksissa, kuin puhelimen päässäkin. Isännöitsijä huolehtii, että yhtiö voi hyvin ja kaikki lakisääteiset asiat tulevat hoidettua. Jarmon mielestä voisikin sanoa, että ammattitaitoinen isännöinti tuo taloyhtiön hallitukselle ja sen osakkaille mielenrauhaa.

Millaisissa tilanteissa teette yhteistyötä kiinteistönvälittäjien kanssa?

Viime aikoina olen hyödyntänyt Soilen ammattitaitoa mm. osakkeiden lunastuksien hoidossa, Jarmo kertoo. Joissakin taloyhtiöissä on edelleen käytössä lunastuslausekkeet ja mikäli joku yhtiön nykyisistä osakkaista haluaa lunastusoikettaan käyttää, tulee kaikki hoitaa ammattitaidolla ja aikataulussaan. Lunastusaika on suhteellisen lyhyt, joten etenkin kiireisimpiin aikoihin tämä vie väistämättä työtunteja pois jonkun muun asian hoitamisesta. Tästä syystä olemme jo useiden taloyhtiöiden kanssa sopineet, että asuntokauppojen ammattilainen hoitaa lunastukseen liittyvän yhteydenpidon, lunastuskirjojen laadinnan ja osakkeiden siirrot. Näin tulee samalla varmistuttua, että kaikki tulee tehtyä paitsi ammattitaitoisesti, myös tehokkaasti.

Hiljakkoin konsultoin Soilea myös merkintäsopimuksessa, kun taloyhtiössä merkittiin uusia osakkeita autohallipaikkoihin liittyen. Lisäksi kiinteistöjen arvioinneissa suosittelen kääntymään ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän puoleen, Jarmo vinkkaa. Kuulin Soilesta ensimmäisen kerran puskaradion kautta, kun kollegani kehuivat hänen ammattitaitoaan ja asioihin ripeästi tarttumista. Olen ollut tyytyväinen joka kerta, kun hänen kanssaan olen asioinut. Samalla kun Soile on hoitanut näitä asioita asiantuntevasti, olen itse pystynyt hyödyntämään ajan taloyhtiön muiden asioiden hoitoon.

 

Turun Isännöintikeskus on paikallinen isännöintitoimisto, jossa työskentelee yli 30 kiinteistöalan ammattilaista.

Millaisia asioita taloyhtiöissä pohditaan juuri nyt?

Tällä hetkellä yhtiöissä käydään vilkasta keskustelua kustannuksista ja erilaisista säästökohteista. On tärkeää, ettei kiinteistöjä jätetä kuitenkaan missään tilanteessa huonolle hoidolle, mutta juuri nyt keskitytään enemmän pakollisten toimintojen turvaamiseen, jotta rakennus pysyy kunnossa. Ylimääräisiä kokouksia on ollut tämän vuoden puolella jonkin verran enemmän, jossa taloyhtiön taloustilannetta on pohdittu tarkemmin. Erityisesti tällaisessa maailmantilanteessa jokaisen osakkaan kannattaa olla kiinnostunut siitä, miten yhtiötä ja sen omistamia kiinteistöjä huolletaan, jotta arvo näissä säilyisi jatkossakin hyvänä. Ammattitaitoinen isännöitsijä on tärkeä kumppani yhtiön asioiden hoidossa, jotta asumisviihtyvyys pysyy korkealla ja samalla asumiskustannukset kohtuullisina, Jarmo kuittaa.

Turun alueen kiinteistövälittäjä Soile Halonen

Soile Halonen on yksi Turun alueen kokeneimmista kiinteistönvälittäjistä ja häneltä löytyy poikkeuksellisen laajaa asiantuntemusta asumiseen ja erilaisiin kohteisiin liittyen.

Lyhyesti voisi kai loppuun todeta, että kiinteistönvälittäjän työnkuvaan kuuluu siis myös paljon muutakin kuin asuntojen esittelyä ja isännöitsijöiden päivät koostuvat muustakin kuin kokouksissa istumisesta. Kumpikin oman alansa ammattilainen on taustalla huolehtimassa siitä, että asukkaiden – niin nykyisten, kuin tulevienkin – kodit saavat asianmukaista hoitoa ja jälleenmyyntiarvokin säilyy. Lämmin kiitos Jarmo Tammiselle haastattelun antamisesta ja myös Soilelle asiantuntemuksen jakamisesta tätä juttua varten.

Jos sinä tai hoidossasi oleva taloyhtiö kaipaatte ammattitaitoista apua asuntoasioissa, suosittelemme lämpimästi olemaan yhteydessä Soileen jo vaikka saman tien. 

Soile Halonen LKV, KiAT | soile.halonen@ettalkv.fi | 040 524 0987

Taustaa, Turun Isännöintikeskus Oy 

Turun Isännöintikeskus on auktorisoitu isännöintitoimisto ja se on toiminut Turun seudulla jo vuodesta 1984 lähtien. Yritys työllistää tällä hetkellä yli 30 kiinteistöalan ammattilaista. Jarmo Tamminen on työskennellyt isännöitsijänä jo useiden vuosien ajan ja työssä hänen mielestään työn parasta antia on sen monipuolisuus.