Etta LKV - Haaveista totta

Blogi

7.9.2022

Vinkit energiankulutuksen tarkasteluun

Tällä hetkellä erityisesti omakotitaloasujia huolestuttaa nopeasti kasvanut sähkön hinnan nousu ja niiden mukanaan tuoma lovi kuukausittaisiin menoihin. Asuntonäytöillä ihmiset ovatkin kiinnittäneet huomiota poikkeuksellisen paljon kohteen energiankulutukseen ja lämmityskustannuksiin. Tämä on toisaalta myös varsin tervettä ja olemmekin saaneet käydä monta mielenkiintoista keskustelua viime aikoina aiheeseen liittyen.

Uutta kotia etsivien asukkaiden kannattaa siis ehdottomasti kysyä kohteen välittäjältä realistisia tietoja mm. lämmityskustannuksista. Näillä on suuri merkitys, kun muodostetaan kokonaiskäsitystä tulevista asumismenoista. Kohdetta kannattaa tarkastella myös siltä kantilta, miten energiaa voisi säästää pienilläkin toimenpiteillä. Olitpa sitten etsimässä uutta kotia tai pohdit nykyistä energiankulutusta, poimi alta muutama vinkki talteen tulevaa talvea silmällä pitäen.

Voisiko sisäilman lämpötilaa laskea nykyisestä?

Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella säästää viisi prosenttia lämmitysenergiaa. Sopivat lämpötilat kodin eri tiloille ovat:

  • oleskelutilat 20–22 °C
  • makuuhuoneet 18–20 °C
  • varastotilat 12 °C
  • kellari 5 °C.

Onko mahdollista investoida vaihtoehtoisiin lämmönlähteisiin?

Voisiko taloon asentaa aurinkopaneelit, jonkinlaisen lämpöpumpun tai vaikkapa varaavan takan? Huom! Kaikille kotitalouksille on tarjolla erilaisia tukia esimerkiksi lämmitystapamuutoksiin tai energiatehokkuuden parantamiseen. Vaihtoehdoista saa lisätietoa esimerkiksi Omakotiliiton energianeuvonnasta.

Pienet teot – suuri vaikutus

Jo pienilläkin teoilla säästät energiaa ja sitä kautta myös euroja.

  • Vaihda hehku- ja halogeenilamput led- tai energiansäästölamppuihin ja sammuta valot aina ollessasi yli viisi minuuttia pois huoneesta.
  • Elektronisten laitteiden valmiustilan aiheuttamaa kulutusta voi vähentää sammuttamalla laitteet aina kun niitä ei käytä ja myös yöksi. Jos laitteessa ei ole on/off-kytkintä, kannattaa laitteet kytkeä katkaisimella varustettuun jatkojohtoon ja sammuttaa yöksi ja pidempien poissaolojen ajaksi.
  • Tarkista ikkunoiden ja ovien tiivisteet! Muista myös, että jos tuuletat, tee se nopeasti ristivedolla, älä pidä ikkunoita tai ovia auki turhaan.

Jos siis nykyisen kotisi tai sen uuden unelmatalon energiankulutus mietityttää, kannattaa tarkastella voisiko taloon asentaa vaihtoehtoisia lämmönlähteitä esimerkiksi suoran sähkön lisäksi tai kysyä millaisella tasolla lämpötilaa on totuttu talossa pitämään. Siitä saat jo osviittaa siitä, voisiko kulutusta pienentää ja laskua saada maltillisemmaksi. Säästökohteita löytyy usein nykyisessäkin kodissa ihan jokapäiväisestä arjesta, kunhan vain huomaa pysähtyä omien tottumusten äärelle.

Lähteet: Omakotiliitto & Kuluttajaliitto.