Etta LKV - Haaveista totta

Blogi

24.1.2022

Värit kodeissa 2022

Kodin merkitys ja sisustaminen ovat olleet nousussa vallitsevasta tilanteesta johtuen. Matkustamisen sijaan on ryhdytty remontoimaan koteja, joihin halutaan luoda tunnelmia ja tiloja missä mieli pääsee rauhoittumaan. Elämme epävarmuuden keskellä ja kaipaamme lämpöä ja kodikkuutta koteihimme entistä enemmän.

Hyvä tapa luoda erilaisia tunnelmia tiloihin on värit. Pitkän harmonisen ja neutraalin kauden jälkeen kaipaamme koteihimme väriä ja runsautta. Minimalistinen skandinaavinen tyyli on siirtymässä lämpimien sävyjen tieltä. Valkoisten ja harmaiden sävyjen tilalle on noussut maanläheiset murretut värit. Vuoden 2022 sisustusvärit ovatkin voimakkaita murrettuja sävyjä.

Ajankohtaisesti punaista ja ruskeaa. Tämän omakotitalon väripaletti henkii mausteista tunnelmaa ja lämpöä – kodikkuutta unohtamatta.
Rohkeat kuosit ja värit luovat kotiin persoonaa ja olemme melko varmoja siitä, että tähän wc-tilaan astuessaan ei voi olla hymyilemättä!
Vihreän eri sävyjä voi tuoda kotiin myös viherkasvien muodossa. Vaaleat seinäpinnat avartavat tilaa ja puunsävyt tuovat kokonaisuuteen kauniisti lämpöä. Sisustuksen sävyjä voi lisätä kotiin myös tekstiilien, taiteen, printtien ja piensisustuksen avulla, kuten tässä upeassa kodissa on tehty.
Sinisen ja vihreän sävyillä on usein rauhoittava ja rentouttava vaikutus. Tässä kodissa rauhallisen seinävärin rinnalle on valittu upea punaisen sävyinen ovi. Kokonaisuus on hillitty, mutta samalla erittäin ajankohtainen ja persoonallinen.
1970-luvun tunnelma ja värimaailma kiehtoo juuri nyt sisustuksessa. Tämän kodin kylpyhuoneen materiaalit voisi yhtä hyvin olla alkuperäisiä tai tänäpäivänä valittuja.
Sävyjä voi tuoda kotiin myös kalusteiden muodossa. Tässä kuvankauniissa asunnossa näyttävä sohva ja viherkasvit saivat tilan omaleimaisen tunnelman heräämään eloon. Kuvitelkaapa tilalle vaikkapa valkoinen sohvaryhmä, kuinka erilainen tunnelma täällä olisikaan!

Vuoden värivalinnat 2022

Mitä sanoisit violetistä kodissasi? Väri-instituutti Pantonen valitsema vuoden väri 2022 on sähäkkä sinivioletti, jossa on ripaus punaista. Väri kuvastaa “huoletonta itsevarmuutta ja uskaliasta uteliaisuutta, värin on tarkoitus ruokkia mielikuvitusta ja auttaa näkemään tulevaisuus uudessa valossa”. Mitenköhän tämä väri löytää koteihimme?

Tikkurila puolestaan on valinnut vuoden 2022 väriksi Tuulihaukan, lämpimän ruskean, missä on mukana ripaus kylmää punaista. “Väri edustaa jotain tuttua ja luonnonläheistä, samaan aikaan uutta ja kiehtovaa. Sen mielentilassa syvä rauha yhdistyy johonkin kutkuttavaan, jota voi vasta arvailla”. Moni uskookin, että lämpimät ruskeat tulevat koteihimme mm. tekstiilien muodossa, mutta saatetaan sitä nähdä isompiakin pintoina, kuten seinissä.

Väri-instituutti Pantone valitsi vuoden väriksi näyttävän siniseen taittavan violetin ”Very Peri” sävyn. Kuva: PANTONE
Nimensä L478 Tuulihaukka on saanut linnulta, joka elää kahden kodin välillä. Mukanaan haukka kantaa jotain kummastakin paikasta. Myös me ihmiset rakennamme kotimme kaikista niistä hetkistä, joita olemme saaneet kokea. Kaikki, mitä rakastamme, kulkee mukanamme kotiin. Kuva: TIKKURILA

Vihreän eri sävyt jatkavat edelleen suosiotaan, erityisesti harmahtava salvianvihreä. Vihreän rauhoittava vaikutus myllertävän maailman keskellä on varmasti osasyy värin suosioon. Moni haluaa tuoda luonnon koteihimme koneiden ja laitteiden vastapainoksi.

Mistä väreistä sinä inspiroidut juuri nyt?

Kuvat: Aki Aro / Photoworks, Tikkurila ja Pantone