Etta LKV - Haaveista totta

Blogi

14.4.2022

Asuntostailistin työpäivä | Anniina Varjonen

Ettan tiimissä työskentelee useampia luovan alan ammattilaisia, jotka tekevät tiivistä yhteistyötä välittäjiemme kanssa. Tänään hyppäämme sisustussuunnittelija Anniina Varjosen matkaan ja tutustumme stailaajan arkeen pintaa syvemmälle.

Asuntostailisti Etta LKV

Millainen koulutus sinulla on ja miten päädyit asuntostailauksen pariin?

Opiskelin aikuisopiskelijana kaksivuotisen taideteollisuusalan perustutkinnon Salon seudun ammattiopistossa ja valmistuin vuonna 2021 sisustusalan artesaaniksi. Kevään 2021 olin työharjoittelussa Jutta Karihtalan matkassa ja sain parhaimmassa opissa perehtyä mm. Ettan stailaajien Jutan ja Fiia Kaeralan työhön asuntostailauksen parissa. Viime kesästä lähtien olen saanut olla osana tätä tiimiä.

Mitä kaikkea stailaajan työpäivään kuuluu?

Päivä alkaa tyypillisesti auton pakkaamisella. Valmiiksi kalustettuun asuntoon tuon mukanani stailaustavaraa, kuten päiväpeiton, sisustustekstiileitä, sekä pientavaraa mm. keittiön ja kylpyhuoneen stailaamiseen. Tyhjää asuntoa varten pakkaan mukaan lisäksi myös mm. petivaatteet, patjan ja muuta ekstraa.

Ennen toimistolle saapumista pysähdyn nappaamaan myös kukkia mukaan päivän kuvauksia varten. Kohteeseen päästyäni puran kuorman ja kierrän pikaisesti läpi koko kodin. Usein saan kohteista kuvia etukäteen, mutta todellinen tilan koko, tunnelma ja stailauksen laajuus hahmottuu vasta paikan päällä. Kohteesta riippuen valokuvaaja saapuu n. 30-45 minuuttia minun jälkeeni.

Stailausten purkamisen ja tavaroiden palauttamisen omille paikoilleen aloitan heti, kun tila ei näy enää mistään kuvakulmasta. Kun koti on kuvattu kokonaisuudessaan, kuvaaja siirtyy ulkotilojen pariin ja itse jatkan tavaroiden keräämistä. Pyrin aina jättämään kodin siihen kuntoon, jossa se saapuessani myös oli. Mikäli päivän aikana kuvataan useampia kohteita, suuntaan auton nokan kohti seuraavaa osoitetta tai ajan suoraan Ettan toimistolle palauttamaan avaimia.

Asuntostailaus Etta LKV
Anniina Varjonen kertoo, että tehokkuudesta sekä nopeasta tilan hahmottamisesta on erityisen paljon hyötyä stailaajan työssä.

Millaisista ominaisuuksista on stailaajan työssä hyötyä?

Visuaalisen silmän lisäksi ja yksi tärkein taito on tilan hahmottaminen kuvaa varten parhaimmasta kulmasta. Asuntokuvat otetaan yleensä katsekorkeuden alapuolelta, joten stailauksen viimeistelyssäkin on hyvä vielä varmistaa yleisilme kuvauskorkeudelta vaikkapa huoneen oviaukosta.

Stailaajan työssä on oltava järjestelmällinen, ripeä ja tehokas, joten viipyilevä tunnelma tyynyjen pöyhimisen ja kynttilöiden sytyttelyn osalta ovat kaukana todellisuudesta. Mielikuva kokonaisuudesta tulee muodostaa pikaisesti, samoin kuin päätökset stailauksen luonteesta/tyylistä.

Asukkaan omien tavaroiden paikoilleen palauttamisen suhteen myös hyvästä muistista on ehdottomasti hyötyä. Stailauksilla pyritään luomaan kodikas vaikutelma eli kuvissa ei näy pelkkiä tyhjiä tasoja ja pöytäpintoja. Henkilökohtaiset tavarat pyritään kuitenkin aina poistamaan kuvista, sillä tarkoituksena ei ole esitellä nykyisen asukkaan persoonaa tai elämäntilannetta vaan myynnissä olevaa asuntoa.

Millainen tiimi asuntojen myynnin parissa työskentelee/keiden kanssa sinä teet yhteistyötä?

Asuntojen myynnin parissa työskentelee Ettalla seitsemän huikeaa naista, joiden työpanos mahdollistaa myös stailaajan ja valokuvaajan työt. Välittäjiltä saan ennakkoon kuvia sekä muita tarvittavia lisätietoja myyntiin tulevasta kohteesta. Stailaustiimiimme kuuluu tällä hetkellä muutama henkilö, mutta läheisin työparini taitaa kuitenkin olla valokuvaaja, jonka kanssa teemme yhteistyötä useita tunteja työpäivän aikana.

Mikä työssäsi stailistina on parasta?

Mieluisinta on ehdottomasti erilaisten kotien, pohjaratkaisujen ja sisustusten näkeminen. Erityisen antoisaa on myös välittömästi oman työn tuloksen näkeminen – muutos toteutetaan siinä hetkessä ja kuvauksen jälkeen stailaus puretaan, jonka jälkeen työ siinä kohteessa on tehty. Itse kuvaustilanteessa en aina ehdi katsomaan tilaa kameran ruudulta, joten on aina yhtä jännittävää saada valmiit kuvat nähtäville.

Millaiset kodit/värit/tunnelmat inspiroivat sinua juuri nyt?

Inspiroidun värien rohkeasta käytöstä, vanhan ja uuden yhdistelemisestä, viherkasvien runsaudesta, sekä tietysti näin keväällä lisääntyneestä luonnonvalosta sisätiloissa.

Viime kevään harjoitteluajalta mieleen on jäänyt erityisesti merinäköalalla varustettu omakotitalo Naantalissa, jonka pohjaratkaisun olisin voinut omaan arkeeni napata ihan sellaisenaan.

Asuntostailaajan työpäivä

Kolme vinkkiä asunnon myyjälle, mitä kannattaa tehdä ennen asuntonäyttöä.

  1. Piilota näkyvistä henkilökohtaiset taulut/valokuvat, joissa näkyy kasvot tai nimet esim. vauvataulut, joita et halua esittelyn aikana muiden katsovan.
  2. Jääkaapin ovi kannattaa myös tyhjentää valmiiksi kuvista ja muistilapuista.
  3. Siisti vessa + keittiön tasot ja tyhjennä roskikset.

Lämmin kiitos Anniinalle haastattelusta ja kuvista luottokuvaajallemme Akille / Photoworks.fi. Haluaisitko kysyä jotakin luovan tiimimme työskentelystä? Jätä kommenttia, niin vastaamme mielellämme!

Ps. Muistathan, että asiakkaillamme on aina käytössä koko tiimimme osaaminen ja jokainen myyntiin tuleva kohde kuvataan ja stailataan ammattilaisten toimesta. Nämä palvelut sisältyvät meillä välityspalkkioon, eikä niistä synny lisäkuluja!