Etta LKV - Haaveista totta

Blogi

26.8.2024

Asunnon osto: Käytännön vinkit ja ohjeet Turkuun

Asunnon osto on yksi suurimmista taloudellisista päätöksistä, joita teemme elämässämme. On tärkeää tutkia markkinoita perusteellisesti ja ymmärtää eri vaihtoehtoja ennen sitoutumista.

Turussa on monia mahdollisuuksia, ja alueen asuntotarjonta on laaja. Kun tutustumme markkinoihin, otamme huomioon niin tilastotiedot kuin omat tuntemuksemme, jotta löydämme parhaan mahdollisen kodin. Noudattamalla näitä perusperiaatteita, voimme tehdä harkitun ja taloudellisesti järkevän päätöksen.

Ennen asunnon ostoa

Ensimmäiseksi tulee kartoittaa oma taloudellinen tilanne ja arvioida, mihin asunnon kustannukset asettuvat suhteessa siihen. On tärkeää tehdä realistinen budjetti huomioiden sekä lainatarpeet että omat säästöt. 

Selailemalla kiinteistönvälittäjien sivustoja, kuten meidän ETTA LKV:n myytävät asunnot Turku -osiota saa hyvän käsityksen alueen hintatasosta ja markkinoilla olevista asunnoista.

Toinen hyödyllinen työkalu on erilaiset asuntohakuvahtipalvelut, kuten Etuovi ja Oikotie (tähän linkit teidän kohteisiinne Etuovessa ja Oikotiessä). Näihin voi asettaa omaan hakuun sopivia vahtitoimintoja, jotka ilmoittavat sähköpostitse, kun kriteerit täyttävä asunto tulee myyntiin. Näin et joudu jatkuvasti selaamaan listauksia manuaalisesti.

Lainarahoituksen hakeminen pankista on tärkeä askel. Myönteinen lainapäätös jo etsintävaiheessa voi antaa merkittävää etumatkaa muihin ostajaehdokkaisiin nähden. Lainalupaus ei sido mihinkään, mutta mahdollistaa nopeat toimenpiteet sopivan asunnon kohdalla. Pankki voi myös auttaa laskemaan asumisen kokonaiskustannukset.

Kannattaa myös perehtyä Turun erilaisiin kaupunginosiin ja niiden tarjontaan myytävien asuntojen osalta. Asuntokaupan asiantuntijamme tarjoavat asuntovaihtoehtoja eri puolilla kaupunkia. Paikallisen asiantuntijan avulla unelmakodin löytäminen on helpompaa ja todennäköisempää.

Asunnon löytyessä

Kun sopiva asunto vihdoin löytyy Turusta, meidän on ensin selvitettävä tehdyt ja tulevat remontit. Tämä on erityisen tärkeää perheille, jotka suunnittelevat pitkäaikaista asumista. On myös hyödyllistä tutustua alueeseen, erityisesti jos se on ennestään tuntematon ‒ monet Turun asuinalueet tarjoavat ainutlaatuisia mahdollisuuksia ulkoiluun ja luontoon.

Tärkeät asiakirjat, kuten asunnon myyntiesite ja yhtiöjärjestys, on saatava nähtäväksi ennen ostotarjouksen tekemistä. Näistä selviää esimerkiksi, onko asunnossa suoritettu kunnossapito- tai muutostöitä. Erityisesti vanhemmissa kohteissa, kuten omakotitaloissa, voi olla tarpeen teettää kuntotarkastus. Tämä auttaa arvioimaan kohteen teknistä kuntoa, tarvittavia korjauksia ja mahdollisia vaurioriskejä.

Ostotarjouksen tekeminen

Ostotarjous kannattaa tehdä kirjallisena, joko sähköisesti tai paperilla. Tarjoukselle asetetaan yleensä voimassaoloaika, joka on usein kaksi vuorokautta. Myyjä voi tänä aikana hyväksyä tarjouksen, hylätä sen tai tehdä vastatarjouksen. Vastatarjouksen ansiosta alkuperäinen tarjous raukeaa, ja vastatarjouksessa on aina oma määräaikansa.

Huolellinen tarkastelu

Ostajan täytyy huolellisesti tutustua asiakirjoihin ja itse kohteeseen. Tämä asiakirjojen ja asunnon tarkastelu on erityisen tärkeää nyt vuokra- ja omistusasumisen välimaastossa sijaitsevien asumisoikeusasuntojen kohdalla. Sauna, wc, ja muut perusmukavuudet tulisi tarkistaa erityisen tarkasti.

Asunnon hinta, koko ja sijainti meren läheisyydessä vaikuttavat merkittävästi päätöksentekoon. Turun satama ja kauppatori ovat erinomaista lisätietoa tarjoavia paikkoja, joita kannattaa tarkoin harkita. Tärkeää on myös huomioida, millaiset ulkoilumahdollisuudet alueella on, mikä vaikuttaa perheiden viihtyvyyteen.

Turku tarjoaa monipuolisia asumisvaihtoehtoja, ja meidän tehtävämme on varmistaa, että kaikki tarvittavat tiedot ovat ajan tasalla kaupantekohetkellä.

Kaupanteko

Kauppakirja on yksi tärkeimmistä asiakirjoista asuntokaupan yhteydessä. Kirjallinen kauppakirja sisältää kaikki sovitut ehdot, kuten hinnan ja ajankohdan, jolloin hallintaoikeus siirtyy. On suositeltavaa merkitä myös asunnossa havaitut virheet kauppakirjaan.

Kauppakirja laaditaan aina vähintään kahtena kappaleena: yksi ostajalle ja yksi myyjälle. Tähän sisältyvät kaikki osapuolten kannalta keskeiset ehdot, jotka ovat kohtuullisia ja selkeitä oikeudellisen aseman suhteen.

Ennen kaupantekoa hoidamme kaikki tarvittavat yksityiskohdat puolestasi. Asunto-osakekaupoissa tarkistamme muun muassa lainaosuudet ja mahdolliset vastikerästit. Huolehdimme osakekirjan siirtomerkinnöistä ja varainsiirtoveron laskemisesta ja suorittamisesta.

Kiinteistökaupassa tarkistamme, että kaikki asiakirjat ovat ajantasalla ja mukana kaupanteossa. Hankimme myös kiinteistökaupassa vaadittavan kaupanvahvistajan paikalle kaupantekotilaisuuteen. Ostajan tulee suorittaa varainsiirtovero ennen lainhuudon hakemista. Näin varmistamme, että kaikki sujuu moitteettomasti ja tehokkaasti.

Eikö sopivaa asuntoa löydy?

Jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä

Jos et löydä sopivaa asuntoa, kannattaa jättää yhteystiedot meille, ja olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian. Näin varmistamme, että saat tiedon uusista kohteista ensimmäisten joukossa.

Ota meihin yhteyttä, niin voimme auttaa sinua löytämään unelmiesi kodin.

Pyydä meidät ilmaiselle arviokäynnille

Jos olet myymässä asuntoasi, voit pyytää meidät ilmaiselle arviokäynnille. Ota meihin yhteyttä, niin voimme auttaa sinua kaikissa myyntiin liittyvissä asioissa. ​​Meille on kunnia-asia olla luottamuksesi ja kotisi arvoinen.