Etta LKV - Haaveista totta

Blogi

18.10.2023

5 vinkkiä ensimmäisen oman kodin ostamiseen

Hallitus on esittänyt ensiasunnon verovapauden poistamista ensi vuodesta alkaen. Mikäli esitys hyväksytään sellaisenaan, on 1.1.2024 alkaen kaikista asunnoista suoritettava varainsiirtovero ostohetkellä. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että vielä on loppuvuosi aikaa löytää se oma ensimmäinen koti ja säästää veroeuroja ostaessa.

Kun etsit ensimmäistä omaa asuntoasi, on tärkeää ottaa huomioon useita tekijöitä, jotta valintasi vastaa paitsi nykyisiä tarpeitasi ja toiveitasi, myös budjettiasi. Olemme päässeet näkemään monien ensiasunnon ostajien tekevän onnistuneita päätöksiä, ja päätimme jakaa muutamia vinkkejä siitä, millainen sitten lopulta on hyvä ensiasunto.

1. Sijainti

Sijainti on yksi tärkeimmistä tekijöistä. Pohdi tarkasti, millaiseen ympäristöön haluaisit asettua. Pitäisikö kodin olla lähellä työpaikkaa, kouluja, kauppoja tai ehkä luontoa ja hyviä lenkkimaastoja koiran kanssa? Sijaintia pohtiessa kannattaa ehdottomasti huomioida myös asuinalueen kehitysnäkymät tulevaisuudessa ja yleinen fiilis siitä, kuinka viihtyisäksi sen itse koet. Jokainen meistä viihtyy hieman erilaisessa ympäristössä, joten kukaan muu ei pysty kertomaan, missä juuri sinä viihtyisit parhaiten.

2. Budjetti

Määritä realistinen budjetti, jossa otat huomioon asunnon hankintahinnan lisäksi asumisen kuukausikustannukset, kuten ylläpito, verot ja mahdolliset yhtiövastikkeet. Varmista, että asumiseen ei kulu liian suurta osaa kuukausibudjetistasi ja pystyt elämään mukavasti uudessa kodissasi ilman, että sinun tulisi karsia muista arkeen vaikuttavista kuluista kohtuuttomasti. Tähän liittyen suosittelemme tarkastelemaan huolellisesti myös potentiaalisen uuden kotisi kunnon. Onko tarvetta pintaremontille tai onko taloyhtiöön odotettavissa korjauksia, jotka nostavat kuukausikulujasi?  Tämä voi vaikuttaa paitsi tuleviin kustannuksiin, myös asumismukavuuteen.

3. Uuden kotisi koko

Pohdi ja arvioi, kuinka paljon tilaa tarvitset. Varmista, että uuden kotisi tilat vastaavat toiveitasi ja mahdollisia tulevaisuuden tarpeitasi. Ensiasunto voi olla pieni kaupunkikoti keskustassa tai yhtä hyvin vaikkapa suurempi omakotitalo kehyskunnassa. Samalla rahalla voi saada hyvin erikokoisia koteja eri asuinalueilla. Tarkastele ainakin sitä, mikä on sinulle tärkeintä: reilummat neliöt, hyvä kunto tai esimerkiksi keskeisempi sijainti? Päätökseen vaikuttaa olennaisesti myös se, kuinka kauan aiot asua ensiasunnossasi.

4. Potentiaalinen arvonnousu tai hintakehitys

Harkitse asunnon potentiaalia arvonnousulle tulevaisuudessa. Onko alueella suunniteltu parannuksia tai uusia palveluita, jotka voisivat vaikuttaa kodin arvoon? Tulevaisuuden arvonnousu voi olla tärkeä tekijä pitkän aikavälin sijoituksen kannalta, mutta tärkeää on muistaa, että kaikki ennusteet ovat kuitenkin vain ennusteita. Tärkeintä on kuitenkin se, että viihdyt itse omassa kodissasi ja se palvelee juuri sinun tarpeitasi.

5. Ammattilaisen apu

Älä epäröi ottaa yhteyttä kiinteistönvälittäjään, kuten kehen tahansa tiimistämme. Välittäjä voi auttaa sinua löytämään asunnon, joka vastaa toiveitasi ja tarpeitasi. Ammattitaitoinen välittäjä on tukenasi tottakai myös tarjousneuvotteluissa. Kokemus, asiantuntemus ja aluetuntemus ovat niitä asioita, jotka annamme ehdottomasti myös sinun käyttöösi ostotilanteessa. Meiltä voit kysyä mitä vain, eikä tarvitse kainostella tai pohtia pitäisikö joku asia tietää. Turhia kysymyksiä ei ole olemassakaan!

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua löytämään unelmiesi ensiasunnon. Ensiasunnon ostaminen on merkittävä askel elämässä ja siksi on tärkeää tehdä päätös huolella harkiten. Valtavasti tsemppiä uuden kodin etsintään!