Etta LKV - Haaveista totta

Blogi

9.9.2021

Pidä omaisuudestasi huolta: omakotitalon syyshuolto

Kodin osto on yksi suurimmista yksittäisistä hankinnoista elämän aikana. Omakotitalo ja koti ylipäänsä pitää arvonsa parhaiten silloin, kun siitä pidetään huolta. Moni saattaa tehdä remonttia uuteen taloon jo heti sen ostettuaan, mutta on syytä muistaa että kiinteistö vaatii säännöllistä huolenpitoa myös tulevina vuosina. Kokosimme muutamia vinkkejä omakotitalon syyshuoltoon ja toivomme niistä olevan apua sekä aiemmin omakotitalossa asuneille, että heille, jotka viettävät nyt ensimmäistä syksyään omassa talossa.

Säännölliset huolto- ja tarkastustoimenpiteet tulevat aina edullisemmaksi kuin jo alkaneiden vaurioiden korjaus. Tästä syystä suosittelemme varaamaan talon huoltotoimille aikaa vuosittain.

Sadevesijärjestelmän toimivuus

Sadevesikourujen ja syöksytorvien kunto sekä toimivuus on syytä tarkistaa vuosittain. Roskat ja lehdet on hyvä poistaa ja mahdolliset vuotokohdat paikata. Myös rännikaivot kannattaa puhdistaa huolella. Katolta kulkeutuvat vedet tulee ohjata hallitusti pois rakennuksen vierustalta, tämän päivän ohjeistuksen mukaisesti vähintään kolmen metrin päähän rakennuksesta. 

Tarkasta vesikatteen kunto

Katon perustarkastuksen yhteydessä on hyvä poistaa lehdet, sammal, roskat ja ylimääräinen lika. Puhdistuksen voi suorittaa mekaanisesti harjan avulla. Samassa yhteydessä on syytä tarkastaa, että vesi ohjautuu alas katolta oikealla tavalla, eikä kattopinnassa näy painaumia, johon vesi jäisi makaamaan. Katolla on hyvä tarkistaa myös kaikki läpiviennit, sekä mm. savupiipun pellitys, sekä tiivistys huolellisesti, jottei vesi tai lumi pääse piipun ja pellin väliin.

Seuraa veden ja energian kulutusta

Säännöllisesti energian ja vedenkulutuksen seuraaminen voi parhaillaan säästää isoilta korjauksilta. Mitä nopeammin mahdolliset vuodot havaitaan, sitä vähemmän korjattavaa on ehtinyt syntymään. Ulko- ja välipohjissa sijaitsevat vesiputket on hyvä tarkistaa ja varmistaa, etteivät ne pääse jäätymään talvipakkasilla.

Salaojien toimivuus

Myös salaojien toimivuutta kannattaa seurata vuosittain tarkastuskaivon avulla. Tarkastus on syytä tehdä sekä keväisin kun lumet sulavat, että syksyllä sateiden aikaan. Tarkastuksen avulla päästään nopeasti käsiksi mahdollisiin tukoksiin ja vältetään kosteuden pääsy rakenteisiin. Mikäli salaojien toimivuudesta ei ole tarkkaa tietoa, on järjestelmä hyvä tarkastuttaa esimerkiksi kuvauksen avulla.

Vinkki: Pidä talostasi huolta huoltokirjan avulla!

Jos et vielä pidä huoltokirjaa talostasi, se kannattaa aloittaa tämän syksyn aikana. Raksystems on tuonut markkinoille maksuttoman sovelluksen, jonka avulla seuraat ja hallinnoit kotisi huolto- ja kunnossapitotarpeita. Sovellus kertoo ajoissa, milloin jokin kotisi kuntoon vaikuttava seikka on syytä tarkistaa, tarjoaa ehdotuksia huoltotoimenpiteille ja selkeitä ohjeistuksia tarpeellisiin toimenpiteisiin. KotiApp -sovelluksen avulla muistat tärkeät kodin huolto- ja kunnossapitotehtävät, sillä sovellus muistuttaa tulevista tehtävistä. Tänne pääset tallentamaan myös tärkeät tiedot ja dokumentit maalien värikoodeista virallisiin asiakirjoihin saakka. Pääset lukemaan lisää ja lataamaan sovelluksen täältä. KotiApp sovelluksen lisäksi myös esimerkiksi Omakotiliitto tarjoaa huoltokirjan joko sähköisenä tai paperiversiona jäsenilleen.

Mikäli huoltotoimenpiteet tai -tarkastukset eivät kuulu omiin vahvuuksiin tai olet epävarma, miten ne kannattaisi toteuttaa, on hyvä käyttää ulkopuolisia ammattilaisia. Nykyään omakotitalon perinteisiä huoltotöitä on mahdollista ostaa monesta eri paikasta. Muutamien satasten panostus säästää parhaimmassa tapauksessa sinulta jatkossa ison tukun euroja ja pidät samalla taloasi paremmassa kunnossa pidempään.

Pirteitä syyspäiviä ja iloa kodin, sekä syksyisen pihapiirin parissa.