Etta LKV - Haaveista totta

Blogi

17.8.2021

Mökkikaupan tietopaketti 2021 (Varsinais-Suomi)

Kesämökkikaupan voimakas kasvu on jatkunut jo yli vuoden ajan. Rantaan rajoittuvien kesämökkien kaupan kehitys on kasvanut erityisen paljon ja samaan aikaan ollaan pitkästä aikaa sellaisessa tilanteessa, että kysyntää alkaa olemaan jo enemmän kuin tarjontaa. Viime vuosi 2020 osoitti sen, että mökkikaupan sesonki ei rajoittunut vain kesäaikaan, vaan vapaa-ajan kohteita etsittiin ympäri vuoden. Miltä näyttää mökkikauppa juuri nyt, elokuussa 2021 Varsinais-Suomessa? Sitä kysyimme Etta LKV:n yrittäjältä, Johanna Willbergiltä.

Oma ranta, hyvä varustelutaso ja alle kahden tunnin ajomatkan päässä kotoa ovat kolme yleisintä kriteeriä mökkiä etsittäessä. Kuvassa oleva vapaa-ajan kohde sijaitsee Taivassalossa, hyvien tieyhteyksien varrella noin 60 kilometrin päässä Turun keskustasta.

Millaisia mökkikohteita asiakkaat tällä hetkellä etsivät?

Oma ranta on edelleen asia, joka on monien tärkeimpänä kriteerinä. Sijainnilta toivotaan helppoutta, eli kesämökki tulisi sijaita autotien päässä, maksimissaan kahden tunnin ajomatkan päässä kotiovelta. Mökin varustelutason toivotaan olevan hyvä, ja esimerkiksi juokseva vesi, sähköt, tiskikone ja jääkaappi löytyvät lähes jokaisen mökkiä etsivän toivelistalta. Juoksevasta vedestä saatetaan olla valmiita vielä joissakin kohteissa tinkimään, mutta sähköjen puuttuminen on asia, josta ei olla useinkaan valmiita joustamaan. Aurinkopaneeleiden avulla toimivat sähköt riittävät kuitenkin useimmille mökkiä etsiville asiakkaille, Johanna Willberg kertoo.

Mikä on keskimääräinen budjetti tänä päivänä vapaa-ajan asunnon ostoon?

Mökkeily on tällä hetkellä todella suosittua ja Johanna uskoo pandemian vaikuttaneen asiaan merkittävästi. Etätyömahdollisuudet ovat kasvaneet ja mökeillä on tällä hetkellä mahdollista viettää pidempiä aikoja ja jopa ihan tavallista arkea pelkkien vapaapäivien tai kesälomien sijaan.

Kauppahintatilastojen mukaan keskihinta Varsinais-Suomessa on hieman vajaa 140.000 euroa. Arvokkain tänä vuonna myyty kohde maakunnassa on ollut 1,275 miljoonaa euroa, kun taas edullisimmillaan vapaa-ajan kohteen on saanut ostettua tuhannella eurolla. Hajonta on varsin suurta ja eniten hintaan vaikuttaa ehdottomasti sijainti. Mitä lähempänä kasvukeskuksia kohde sijaitsee, sitä enemmän siitä ollaan valmiita maksamaan. Varustelutaso vaihtelee kohteesta riippuen tänä päivänä hyvinkin paljon ja myös se vaikuttaa lopulliseen hintaan. Mukavuuksista ollaan valmiita maksamaan, Johanna toteaa.

Maanmittauslaitoksen mukaan kauppojen määrä on kasvanut koko maan tasolla 47 % ja mökkien keskihinta on noussut 21 %, kun vertaillaan vuosia 2020 ja 2021 tammikuusta huhtikuuhun. Tällaisia kasvulukuja ei olla nähty vuosiin tai jopa vuosikymmeniin.

Katavaluodon saaressa Naantalissa sijaitseva kokonaisuus on poikkeuksellisen hyvin pidetty ja täältä löytyy jopa kolme eri puolelle nimen kärkeä sijoittuvaa laituria. Omat aurinkokeräimet tuottavat sähkön valaistukselle, sekä pienille sähkölaitteille ja vesi tulee porakaivosta.

Ketkä etsivät juuri nyt omaa vapaa-ajan kotia?

Mökkikauppa on jatkunut korkealla tasolla nyt yli vuoden ajan ja sen ennustetaan myös jatkuvan, vaikkei merkittävää kasvua enää nykyisiin tilastoihin uskalleta odottaa. Selkeästi uusi mökkikohteista erityisen paljon kiinnostunut kohderyhmä on perheelliset 40-vuotiaat, joilla on vielä kouluikäisiä lapsia. Ostajia löytyy kuitenkin tällä hetkellä jokaisesta ikäryhmästä.

Kesäkoti vai talviasuttava kohde?

Tällä hetkellä molemmille on kysyntää, mutta enemmän tiedustellaan talviasuttavia kohteita, Johanna kertoo. Mökkiä ei ajatella enää niin usein pelkkänä kesälomien viettopaikkana, vaan siellä halutaan rentoutua ja viettää aikaa ympäri vuoden.

Mitä kesämökin ostossa tulisi ottaa huomioon?

Mökin osto on yleisimmin kiinteistökauppaa ja silloin on hyvä ottaa huomioon samanlaiset seikat, kuin omakotitaloakin ostettaessa, Johanna opastaa. Yllättävän vähän mökkikaupan yhteydessä tehdään kuitenkin mm. kuntokartoituksia, vaikka sellainen voidaan teettää yhtä lailla vapaa-ajan kohteisiin, kuin omakotitaloihinkin.

Mökin ostossa kannattaa kiinnittää huomiota ainakin perustuksiin, kattoon, yläpohjaan, tulisijaan, LVIS-järjestelmiin (jos sellaisia on) ja niihin liittyen tietysti myös jätevesilain määräyksiin.

Oikeudelliset asiat on hyvä selvittää aina etukäteen, eli kuka kiinteistöä myy, rasitukset ja rasitteet, mahdolliset käyttöoikeudet (esimerkiksi kaivon käyttöoikeus ja venevalkamaoikeus). Tiedoikeuden käyttömaksu on myös syytä huomioida ennen tarjouksen tekemistä, jotta välttyy myöhemmin ikäviltä yllätyksiltä, ne voivat olla huomattaviakin. Rakennusmääräykset ja -oikeudet kannattaa tarkistaa huolella etenkin silloin, jos on aikeissa laajentaa nykyistä rakennusta tai jopa rakentaa kokonaan uuden vanhan tilalle.

Kakkosasunto vai kiinteistö?

Vapaa-ajan kohde ei ole kuitenkaan aina kiinteistö, kakkosasuntojakin hankitaan. Kaikki eivät halua mökkikiinteistöä hoitaakseen, sillä se vaatii ylläpitoa, eikä ole pelkkää lomailua. Esimerkiksi Naantalista ostetaan jonkin verran keskustan ja Meri-naantalin huoneistoja kesäasunnoiksi. Kiinnostusta löytyy siis sekä perinteisiin kesämökkeihin, kuin asuntoihinkin, Johanna tietää kertoa.

Vaikka koulut ovat jo alkaneet ja monilla lomatkin pääosin vietettynä, mökkikaupan kiinnostus ei näytä laantuvan. Katso sivuiltamme tällä hetkellä myynnissä olevat vapaa-ajan kohteet tämän linkin takaa. Voit aina myös soittaa tai laittaa viestiä, mikäli kaipaat lisätietoja ostoon tai myyntiin liittyen, autamme mielellämme.

Vinkit ja faktat juttua varten antoi Johanna Willberg, YKV, LKV