Etta LKV - Haaveista totta

Blogi

26.7.2019

Mitä tarkoittaa ostotoimeksianto ja milloin sellaista kannattaa käyttää?

Olet saattanut viimeaikoina huomata lehti-ilmoituksissa tai vaikkapa postilaatikon luukussa lapun, jossa kiinteistönvälittäjä etsii asiakkaalleen kotia. Tapa on tuttu ja erittäin käytetty jo muualla maailmassa, mutta Suomessa kiinteistönvälittäjän käyttäminen ostotilanteessa on vielä verrattain harvinaisempaa. Tässä artikkelissa kerromme, mitä ostotoimeksianto tarkoittaa ja milloin sellaista kannattaa käyttää.

Johanna W ja Kirsi käyvät läpi omia kontaktejaan ja pohtivat olisiko yksi Johannalle myyntiin tulevista kohteista sopiva Kirsin asiakkaalle, joka on tehnyt ostotoimeksiannon.

Milloin ostotoimeksiantoa yleensä käytetään?

Usein uudelle kodille saattaa olla lukuisia kriteereitä tarkasta sijainnista ja taloyhtiön tilanteesta lähtien. Kun asiakkaat ovat seuranneet myynti-ilmoituksia jonkin aikaa itsenäisesti, saattaakin tulla vastaan tilanne, ettei uutta sopivaa – omiin kriteereihin sopivaa – kotia vain tunnu löytyvän.

Toinen tavanomainen tilanne on sellainen, jossa vanha koti on jo myyty, eikä uutta tunnu löytyvän millään. Tällöin apuun etsitään ammattilainen, joka lähtee aktiivisesti etsimään tätä uutta sopivaa kotia. Kiinteistönvälittäjä tutustuu tilanteessa toki nykyisiin myytäviin kohteisiin, mutta heti sen jälkeen käyttää hyödykseen omat ja kollegoiden verkostot (ehkä sen unelmakodin myyjä on jo harkitsemassa myyntiä, pyytänyt arvionkin, muttei ole vielä ryhtynyt tuumasta toimeen).

Tämän jälkeen etsintä jatkuu usein markkinoinnilla. Välittäjä julkaisee osto-ilmoituksen mahdollisesti lehdessä, mutta vähintään yhtä tehokas väylä löytyy myös verkosta. Ammattitaitoinen markkinointitiimi välittäjän taustalla pystyy kohdentamaan ilmoituksen nähtäville heille, jotka esimerkiksi asuvat juuri sillä halutulla alueella. Tämä mahdollistaa monesti tutustumisen myös niihin kohteisiin, jotka eivät ole julkisessa myynnissä.

Hyvin usein ostoitoimeksiannossa sijainti on tärkein kriteereistä. Toivotaan asuttavan tietyllä alueella tai etsitään uutta kotia vain tietyiltä kaduilta alueen sisällä.

Välittäjä huolehtii puolestasi taustoihin tutustumisesta

Kiinteistönvälittäjän ammattitaidon ja ostotoimeksiannon soisi lisääntyvän jatkossa, sillä siitä on etua jokaiselle osapuolelle. Moni ostaa kotia vain muutaman kerran elämänsä aikana ja tästä syystä ei voi olettaa, että esimerkiksi taloyhtiön dokumentit tai taloudellisen tilanteen arviointi olisivat tuttuja monillekaan ostajille. Näillä tiedoilla on kuitenkin todella suuri merkitys asunnon tulevaan hintakehitykseen ja omiin asumiskustannuksiin. Huolellisesta taustatyöstä on valtavasti etua ja se saattaa säästää reippaasti euroja tulevaisuudessa.

Myös oikean hinnan määrityksessä on relevanttia käyttää avuksi välittäjän ammattiaitoa, sillä hän tuntee alueen markkinan ja osaa kertoa mitä juuri tästä kodista kannattaa tällä hetkellä maksaa ja millaiset asiat hintaan vaikuttavat nyt tai lähitulevaisuudessa.

Kuka maksaa kustannukset?

Ostotoimeksiannon kustannuksista vastaa ostaja. Moni pelästyy nimenomaan välityspalkkion maksamista ostotilanteessa, mutta itseasiassa asuntokaupassa välityspalkkio on aina mukana kokonaiskustannuksissa. Olkoon se sitten suoraan maksettuna palkkiona tai myytävän asunnon hinnassa mukana. Palkkio on kuitenkin joko suoraan tai välillisesti ostajan maksamassa hinnassa mukana. Palkkion määrä on kuitenkin verrattain pieni jos sen avulla voidaan välttyä tulevilta yllätyksiltä ja saadaan napattua markkinoilta itselleen juuri se oma unelmien koti ennen kuin sellaista on ehditty koskaan julkisesti myyntiin laittamaankaan.

Välittäjä hoitaa tilanteessa myös kaikki tausta- ja paperityöt, kuten tekisi myyntitoimeksiannossakin. Näin ollen myös kaupan juridiset asiat tulevat hoidettua ammattitaidolla.

Tällä hetkellä etsimme ostotoimeksiantona esimerkiksi perheelle sopivaa rivitaloasuntoa Naantalista (3-5h + k). Jos sinulla tai tuttavallasi on tulossa myyntiin juuri tällainen, laita ihmeessä viestiä Kirsille (kirsi.pursiainen@ettalkv.fi) tai soita 040 718 9065.

Haluaisitko kuulla lisää? Klikkaa itsesi tänne ja ollaan sitte yhteydessä. Kodinvaihtoon erikoistuneet asiantuntijamme palvelevat sinua niin myynti- kuin ostoasioissakin osoitteessa Maariankatu 5, Turku.