Etta LKV - Haaveista totta

Blogi

2.8.2021

8 faktaa asunnon arviokäynnistä

Arviokäynti on ensimmäinen askel kun harkitset kodin myyntiä, mutta kirjallista arviota saatetaan tarvita myös muissa kuin myyntitilanteissa. Keräsimme tähän juttuun kahdeksan usein kysyttyä kysymystä arviokäyntiin ja siihen valmistautumiseen liittyen. Kerromme myös perusteet sille, mitkä asiat hinta-arvioon vaikuttavat.

Arviokäynnin aikana tutustutaan paitsi kohteeseen, myös sen sijaintiin. Asiakkaana tämä on myös loistava hetki tutustua välittäjään ja siihen, miten hän lähtisi etsimään kodillesi uutta omistajaa.

1. Missä vaiheessa arviokäynti kannattaa varata?

Kodin maksuton arviokäynti kannattaa varata oman tilanteen ja tarpeen mukaan. Mikäli koti on tarkoitus laittaa myyntiin, niin myyntihinta kannattaa kartoittaa heti, kun päätös myynnistä tai suunnitelma sen ajankohdasta on tehty. Samalla kuulet välittäjältä asuinalueesi tämänhetkisestä markkinatilanteesta ja odotetusta myyntiajasta.

2. Maksaanko arvio ja saako sen kirjallisena?

Suullinen arvio on meillä Ettalla aina täysin maksuton. Arviokäynti ei myöskään sido sinua mihinkään, mutta saat sen aikana varmasti paljon hyödyllistä infoa kotisi arvosta ja siihen vaikuttavista asioista. Kirjallinen arvio tehdään hinnastomme mukaisesti.

3. Mitä asioita käynnillä käydään läpi?

Arviokäynti on eräänlainen katselmus, jossa tutustutaan itse asuntoon tai kiinteistöön huolellisesti. Käynnin aikana havainnoidaan kotia ja myös sen sijaintia. Asiakkaan kanssa jutellaan myyntiin vaikuttavista asioista ja pyritään saamaan mahdollisimman realistinen kuva kodin nykyisestä kunnosta. Tarvittaessa jo arviokäynnin aikana tutustutaan myös kiinteistön tai taloyhtiön asiakirjoihin tarkemmin.

4. Miten minun kannattaisi valmistautua käyntiin?

On hyvä ottaa esille kaikki kohteeseen liittyvät asiakirjat. Näitä voivat olla mm. yhtiökokousten viimeisimmät pöytäkirjat ja korjaussuunnitelmat, sekä kiinteistöjen rakennuspiirrokset. Lisäksi kannattaa kerätä ylös myös omia muistiinpanoja esimerkiksi kuukausittaisista asumiskuluista.

Sirpa Sobral tietää kokemuksesta, että kodin hinta-arvio muodostuu monien asioiden summasta. Sijainnin lisäksi esimerkiksi asunto-osakkeissa vaikuttaa paljon taloyhtiön nykytilanne ja lähitulevaisuuden näkymät.

5. Mistä asioista hinta-arvio muodostuu?

Kodin hinta-arvio muodostuu monien asioiden summasta. Sijainti on aina merkittävä, kuten myös alueen palvelut ja liikenneyhteydet. Monissa kohteissa myös mm. näkymillä on vaikutusta, sillä sijainnin lisäksi ne ovat asioita, jotka vaikuttavat alueen viihtyvyyden ja joihin ei itse voida myöhemmin vaikuttaa.

Kodin rakennusvuosi, kunto, sekä kuukausittaiset asumiskustannukset vaikuttavat hinnan muodostumiseen, mutta myös odotettuun myyntiaikaan. Asunto-osakkeissa taloyhtiön hoito ja tulevat remontit ovat olennaisia asioita.

6. Toinen välittäjä kertoi kotini olevan paljon arvokkaampi, mistä ero voi johtua?

Me Ettalla pyrimme antamaan realistisen hinta-arvion perustuen faktoihin ja markkinatilanteeseen. Realistinen myyntihinta johtaa asiakkaan kannalta myös parempaan lopputulokseen, eli myyntiaika on nopeampi ja kauppahinta paras mahdollinen. Uskomme avoimuuteen ja rehellisyyteen, emmekä anna epärealistista arviota vain siksi, että toivoisimme sinun valitsevan juuri meidät kotisi välittäjäksi. Haluamme olla luottamuksesi arvoinen ja toimia ammattimaisesti joka tilanteessa.

7. Tarvitsen arviokirjan pankkia varten, miten se eroaa myyntiä varten toteutetusta arviokäynnistä?

Pankkia varten arvio tehdään aina kirjallisena. Omalta pankkiyhteyshenkilöltä kannattaa aina tarkistaa etukäteen millainen todistus tarvitaan. Arviolausunnon voi antaa laillistettu kiinteistönvälittäjä, LKV tai YKV mutta arviokirjan / vaativamman kohteen arvioinnissa suosittelemme käytettävän auktorisoitua kiinteistönarvioijaa (AKA).

Me Ettalla työskentelemme yhteen hiileen puhaltaen ja vaikka jokaiselle kohteelle onkin nimettynä oma vastuuvälittäjä, pystymme hyödyntämään koko tiimin osaamista ja kokemusta.

8. Kehen otan yhteyttä jos haluan tietää minkä hintainen kotini on nyt?

Ota yhteyttä laillistettuun ja/tai ammattitaitoiseen kiinteistönvälittäjään, joita meiltä Ettaltakin löytyy useampia. Koska koti on yksi tärkeimmistä omaisuuksista, välittäjän valintaan kannattaa käyttää aikaa. Sen jälkeen sovimme henkilökohtaisen käynnin paikan päälle, jossa keskustellaan kotisi hinnasta ja sen mahdollisesta myynnistä luottamuksellisesti.

Meidän tiimiin pääset tutustumaan tarkemmin täällä. Voit myös soittaa suoraan toimistollemme 040 147 3322 tai laittaa sähköpostia osoitteeseen info@ettalkv.fi. Toimistomme sijaitsee Turun keskustassa, osoitteessa Maariankatu 5. Mikäli haluaisit tulla käymään ja jutustelemaan kotisi myynnistä ja arviosta kasvotusten paikan päälle, kannattaa soitella vielä varmuudeksi etukäteen. Näin pystymme varmistumaan siitä, ettemme kaikki ole juuri silloin näytöllä, asuntokaupoilla tai arviokäynneillä.

Vinkit ja faktat juttua varten antoi: Sirpa Sobral, LKV, KiAT.