Etta LKV - Haaveista totta

Blogi

26.3.2020

5+1 vinkkiä asuntosijoittamiseen

Haaveiletko asuntosijoittamisesta – tässä muutama käytännön vinkki asuntosijoittamisen aloittamiseen. Miksi juuri asuntoon kannattaa sijoittaa?

Asunto on pitkällä tähtäimellä hyvä ja vakaa sijoitusmuoto. Moni kokee että asuntoon sijoittaminen on etenkin tällaisessa maailmantilanteessa selkeästi konkreettisempi ja turvallisempi vaihtoehto, kuin esimerkiksi erilaiset rahastot. Sijoitusasunto voi olla myös sijoitus tulevaisuuteen ja asunnon käyttötarkoitus voi muuttua vuosien saatossa esim. perheen jälkipolven ensiasunnoksi, työhuoneeksi tai vaikka kakkosasunnoksi kaupungissa. 

Linnankatu 59, Turku
Aurajoen rannalle vastavalmistunut yksiö tarjoaa huolettomia vuosia sijoittajalle, sillä tulevista remonteista tai kunnossapitotöistä ei tarvitse murehtia pitkään aikaan. Tutustu tarkemmin: https://ettalkv.fi/kohde/1hktp-turku-linnankatu-59-2/

Millainen on hyvä sijoitusasunto?

Sijoitusasuntoa hankittaessa on syytä kiinnittää huomiota mm. taloyhtiön kuntoon ja kohteen sijaintiin. Hyvät liikenneyhteydet ja palveluiden läheisyys ovat aina valttikortteja, kasvukeskukset ovat erittäin hyvä valinta, sillä kaupungeissa on ollut pitkään nouseva hintakehitys. Pienet asunnot toimivalla pohjaratkaisulla ovat houkuttelevia, nykyään ollaan myös valmiita maksamaan korkeampaa vuokraa, mikäli asunto on uusi tai hyväkuntoinen. Uudiskohteet ovat monen sijoittajan mieleen, sillä ne ovat helposti vuokrattavissa. Uuden asunnon hyviin puoliin lukeutuu ilman muuta myös se, että uudisasuntoa voi maksaa kätevästi pois pikkuhiljaa yhtiölainan rahoitusvastikkeella, eikä tarvitse huolehtia taloyhtiön remonteista tai huoneiston korjauksista. 

Tuottava sijoitusasunto

Hyvän sijoitusasunnon vuokra kattaa kulut ja tuo tuottoa. Realistinen tuotto on noin 4-5%, vuokratuoton laskemiseen löytyy useita valmiita laskuohjelmia verkosta. Käytä uudiskohteiden yhtiölainan veroetua, jolloin on mahdollista ostaa asunto, jossa voit ajan mittaan vähentää 50 – 80% sijoitusasunnon ostohinnasta vuokratuloista. Tavallisessa pankkilainassa vähennettävissä on vain korot. Sijoitusasunnosta saatu vuokratulo ja myytyjen asuntojen luovutusvoitot lasketaan henkilökohtaisessa verotuksessa pääomatuloksi. Pääomatuloista maksetaan vuonna 2020 veroa 30% aina 30 000 euroon asti, ja sen yli menevistä tuloista 34%. Vuokratuloista tehdään tietyt vähennykset, kuten esimerkiksi sijoituslainan korot, yhtiövastikkeet sekä vuokralaisen hankintaan liittyvät kulut esim. lehti-ilmoitukset tai välittäjän palkkio.

Eerikinkatu 33a, Turku
Turun keskustan sydämeen valmistuu harvoin uusia asuntoja. Arkkitehtitoimisto Siggen suunnittelema moderni valkoiseksi rapattu 8-kerroksinen rakennus valmistuu tänä keväänä ja myynnissä oleva yksiö sopii loistavasti paitsi ensiasunnon ostajalle, myös sijoittajalle. Tutustu kohteeseen tarkemmin täällä: https://ettalkv.fi/kohde/1h-avokeittio-kph-raskalainen-parveke-turku-eerikinkatu-33a/

Välittäjän vinkit sijoitusasuntoa harkitsevalle

  • Laadi suunnitelma – > omat kriteerit 
  • Tutki tarjontaa, käytä asuntoportaalien hakuvahteja, parhaat kohteet myydään nopeasti, joten ole valmiina toimimaan heti. On hyvä hankkia pankista valmiiksi lainalupaus. 
  • Selvitä taloyhtiön tilanne – mahdolliset tulevat remontit, hoitovastike ja yhtiön taloudellinen tilanne.
  • Tutustu asuntosijoittamisen maailmaan, esim. haastattele sijoittajakonkaria ja esimerkiksi kiinteistönvälittäjiä, jotka tuntevat alueen ja markkinan tämänhetkisen tilanteen.
  • Jätä yhteystietosi ja toiveesi välittäjälle tai anna ostotoimeksianto niin välittäjäsi etsii juuri sinulle sopivan sijoitusasunnon.
  • Varmista, että taloyhtiö tulouttaa osakkeenomistajien maksamat yhtiölainalyhennykset tuloslaskelmassa eikä rahastoi niitä. Ainoastaan silloin saat vähentää vuokraamasi asunnon lainanlyhennykset ja korot pääomaverotuksessasi.

Asuntosijoittaminen kannattaa mieltää aina pitkän aikavälin sijoitukseksi, jossa osa tuotosta muodostuu vuokratulosta ja osa pidemmän aikavälin arvonnoususta. Me Ettalla autamme sinua mielellämme sopivan sijoitusasunnon löytämisessä. Ole rohkeasti yhteydessä tiimiimme info@ettalkv.fi tai 040 147 3322.

Voit myös täyttää yhteydenottolomakkeen täällä:https://ettalkv.fi/yhteystiedot/

Vinkit juttuun antoi: Sirpa Sobral, LKV, KiAT